Pannonhalma adott otthont az idei Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napoknak

2019. február 25., hétfő | 18:36

Február 18–20. között tartották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának éves tanulmányi napjait. A hazánkban ifjúsággal foglalkozó lelkipásztorok, munkatársaik és a szerzetesrendek ifjúsági felelősei idén a Pannonhalmi Főapátság meghívására Szent Márton hegyén találkoztak.

Az évek óta megrendezett esemény célja kezdetektől fogva az volt, hogy az egyházmegyék ifjúságpasztorációval foglalkozó munkatársai néhány napot együtt tölthessenek, és közben küldetésük egy-egy speciális, mindannyiukat érintő területét részletesebben megismerhessék, tapasztalataikat megosszák egymással. Az elmúlt években a tanulmányi napok során foglalkoztak már távlati tervezéssel, kapcsolatépítéssel, stratégiaalkotással, illetve a kifáradás, kiégés problematikájával is.

Az idei tanulmányi napok témáját a püspöki szinódus tavaly megtartott 15. rendes ülésének záródokumentuma adta, melynek során a résztvevők a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás kérdésköreivel foglalkoztak. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottságának elnöke átfogóan ismertette a dokumentumot a hallgatósággal.

A találkozó alkalmával több, a témához kapcsolódó előadást hallhattak a résztvevők. Dejcsics Konrád bencés szerzetes, az apátság kulturális igazgatója a liturgia és a fiatalok kapcsolatáról beszélt pannonhalmi tapasztalatai alapján. Szásziné Fehérváry Anikó mentálhigiénés szakember, családterapeuta, pszicho- és bibliodráma-vezető előadása pedig abban segítette a résztvevőket, hogy miért van szükség a fiatalok kísérésére és miként tanulhatunk meg jól kísérni.

A piarista szinódusi folyamat tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel Kalmár Petra teológus, hittanár, a Piarista Rend Magyar Tartománya Pasztorális Irodájának munkatársa. Szerdán délelőtt Ifjúságpasztoráció és tervezés a szinódus fényében címmel tartott előadást Keszeli Sándor pasztorális szakember, hittanár, a szegedi piarista gimnázium tanára.

Az előadások mellett a kisebb csoportokban való feldolgozás is szerepet kapott, egy érdekes „World Café” módszer keretében dolgozhattak együtt a jelenlévők. A három nap során lehetőség volt bekapcsolódni a bencés rend liturgikus életébe is. A tanulmányi napok résztvevői a napközi imaórákon túl hétfőn Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát vezetésével vesperáson, majd szentmisén vehettek részt, kedden pedig Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: ifjúság, MKPK
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek