Járványügyi intézkedések a Váci Egyházmegyében szeptember 8-tól

Hazai – 2020. szeptember 8., kedd | 17:02

Az alábbiakban Marton Zsolt megyéspüspök szeptember 8-án közzétett főpásztori rendelkezéseit közöljük.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. szeptember 4-i intézkedéseivel összhangban, a COVID-19-járványra való tekintettel a Váci Egyházmegye területére a további rendelkezéseket hozom:

A veszélyeztetett idősebbek, azaz 60 év felettiek és a krónikus betegek számára erősen ajánlott a hétköznapi mise látogatása, mely kizárólag számukra ezen időszak alatt a vasárnapi misét kiváltja. A vasárnapi misébe ők online tudnak bekapcsolódni. Egyúttal erre az esetre megadom a felmentést a vasárnapi mise kötelezettsége alól a 60 év fölöttiek számára, ha hétköznap részt vesznek szentmisén.

Mindenki lehetőleg a saját plébániáján menjen misére, amivel csökkenthető a települések közötti keresztbe fertőzés rizikója.

A miséken minden 7 év feletti hívő viseljen maszkot! (Nem csak javasolt.)

A templomok ajtaja lehetőség szerint legyen a mise alatt nyitva és kitámasztva. Így nem kell a kilincset mindenkinek megfognia, és a templom is szellőzik.

A ministránsszolgálat fontos és szép hivatás, viszont ez időszak alatt javasolt csökkenteni a ministránsok számát úgy, hogy egymástól a legalább 1-1,5 méteres távolság tartható legyen, hiszen főleg a kicsik nem is tudnának maszkot hordani.

Ahol a templomon kívül a mise ki van hangosítva, ott javasolt a vasárnapi misén – különösen a kisgyerekes családoknak a kicsikkel – a templomon kívül tartózkodni, így is csökkentve a fertőzés kockázatát. A misét kintről hallgatva a miselátogatás ebben a formában most elfogadott. Az áldoztatás számukra a templomajtóban külön megoldható.

Az áldoztatók közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék a kezüket, és áldoztatás közben hordjanak maszkot.

A sekrestyés, illetve aki előkészíti az ostyákat a szentmisére, szintén fertőtlenítse a kezét.

Marton Zsolt váci püspök

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria