KÉPGALÉRIA – klikk a képre!
„Az Egri Érsek Bora 2018” cím átadásán Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök köszönetét fejezte ki a borászoknak. A helynök kiemelte: negyedik alkalommal választották ki a címre érdemes borokat, s köszönetet mondott Gál Lajos professzornak, ismert egri borásznak, hogy segített a szervezésben, a kiválasztásban annak a hétfős grémiumnak, mely döntést hoz Ternyák Csaba egri érsek vezetésével.
Hozzátette: a bor nem csak mint termék különleges. Az átalakulás, az átváltozás anyaga, a nedvességből, tápanyagból, napfényből gyümölcs lesz, ebből bor készül. Az Egyház életében a szentmise felajánlási imádsága – „áldott vagy Urunk, Mindenség Istene, mert a Te bőkezűségedből kaptuk a bort, mint a föld termését és az emberi munka gyümölcsét” – kifejezi, valójában mit is jelent számunkra a legfontosabb átváltozás.
Gál Lajos a borokról és a versenyről szólva elmondta: ez egy különleges megmérettetés, csak a bor számít, a minőség. Külön örömnek nevezte a szakember azt, hogy fiatal és régóta ismert pincészetek is jelen vannak a versenyen. A versenyben külön figyelmet kap az Egri Érsek Misebora kiválasztása, ennél a főpásztor személyesen dönt. Ezúttal egy tokaji pincészet bora viselheti a címet.
Péter Ákos borász úgy fogalmazott: a díjra a hegyközségi tanácson keresztül lehet nevezni, egy előválogatás után. Sokat jelent ez az elismerés, különösen az, hogy a 2013-as édes szamorodni az Egri Érsek Misebora lett. Ez komoly rangot ad, jól kommunikálható és reklámértéke is van.
Több olyan pincészet van, amelyik két kategóriában is megkapta a címet. Ezek egyike az egri Kőporos. Simkó Zoltán borász elmondta: hatalmas öröm és megtiszteltetés, örömmel hozták a borokat, s bizakodtak a sikerben, mely nem maradt el. A díjátadót követően a résztvevők meg is kóstolhatták a győztes borokat.
Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria