Megújult a Máltai Szeretetszolgálat győri régióközpontja

Hazai – 2019. december 2., hétfő | 17:13

„Nem elég, hogy egy épületbe érkezzen meg egy ember, hanem arra van szükség, hogy valóban emberekhez érkezzen, akik szeretettel várják, akik gyógyulást, bátorítást, új életkedvet tudnak nyújtani minden ide érkezőnek” – ezekkel a szavakkal adta át Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felújított győri régióközpontját november 29-én.

Átadták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Nyugat-Dunántúli Regionális Központjának felújított épületét Győrben. A több mint 126 millió forint értékű beruházás átadóünnepségén Báthy Andrásné regionális ügyvezető elmondta, húsz éve működik az épületben a segélyszervezet regionális központja, ahol 19 intézmény, 18 önkéntes csoport szolgálatát és húsz hazai, illetve európai uniós finanszírozású projektet támogatnak. A régió adminisztratív központja mellett a közel 900 négyzetméter alapterületű épületben működik a regionális raktár, a járási támogató szolgálat, a jelnyelvi tolmácsszolgálat, valamint több, a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkavállalását segítő munkaerőpiaci szolgáltatás és drogprevenciós program is. A győri, Amadé utcai épületben kicserélték a nyílászárókat, felújították a közműveket, valamint megtörtént a homlokzat és a tető szigetelése is.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a központ átadásakor visszatekintett a szervezet megszületésére, és úgy fogalmazott, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hit megnyilatkozása, de a hit cselekedet nélkül semmi. Hozzátette, nagy erőfeszítések vannak az országban társadalmi, civil és állami szinten, de nem szabad elfelejteni, hogy a szeretetszolgálat hitre hivatkozó keresztény szervezet. A lelkipásztor rámutatott, keresztény gondolkodás nélkül nem tudnak összetartozni az emberek. „Gyönyörűek ezek az épületek, melyek ebben a projektben megújulhatnak, de nem szabad elfelejteni, hogy a szeretetszolgálat jelmondata: »A hit védelme és a szegények szolgálata. Tuitio fidei et obsequium pauperum.« A keresztény gondolkodás megjelenítése nélkülözhetetlen. Nálunk az ember van a középpontban. Akkor lehetünk gyógyítók, embert szolgálók, ha a hit felől közelítünk, és egymás társai vagyunk. Ha beengedjük a másik embert és az a legközelebb van hozzánk. Ne feledjük el, hogy aki jót tesz, jó lesz. És így gyógyulhat a társadalmunk” – mondta köszöntőbeszédében Kozma Imre.

Báthy Andrásné elmondta, hálás munkatársai kitartásáért és türelméért, amit a felújítás során tanúsítottak. „A régióban úgy alakítottuk ki a szolgálatunkat, hogy senki ne essen ki a hálóból. Segítünk az otthoni ellátásban, van napközi szolgáltatásunk, és támogatjuk a munkaerőpiaci elhelyezkedést. A régiónkban 62 megváltozott munkaképességű munkatársunk van. A felújítás idején háromszor kellett teljes egészében átköltöznünk, ami nehézséget is jelentett, de közelebb is hozta a munkatársakat és önkénteseket is egymáshoz” – mondta az ügyvezető, aki azt is hangsúlyozta, hogy kiemelt feladatnak tekintik az ifjúság körében végzett prevenciós munkát, valamint a családi kohéziót erősítő programokat.

Az infrastrukturális fejlesztés kapcsán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a harmincéves szeretetszolgálat tevékenységét, elsősorban azért, mert az életet védi és a családokat szolgálja. Hozzátette, az elmúlt években jelentős, a szociális, az idős- és a fogyatékossággal élőket segítő otthonok felújítását célzó fejlesztések kezdődtek az országban, de ugyanilyen jelentős a karitatív szervezetek munkáját segítő pályázati program is. Ennek keretében hat plusz három karitatív szervezetet támogatott a kormány 4,5 milliárd forinttal. „37 településen negyven projekt zajlik. Azért fontosak ezek a felújítások, mert a karitatív tevékenység nem maradhat a háttérben. Nagyon fontos kiemelni, hogy a karitatív tevékenység szeretetet és igényességet ad. Igényességet azért kell adni, mert akiket ápolunk, gondozunk, azok is hamarabb tudnak kiemelkedni abból a bajból, nehézségből, amibe belekerültek, ha a segítő oldal igényesen tudja mindezt szolgálni” – szögezte le az államtitkár.

Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke emlékeztetett, a most felújított épületet húsz évvel ezelőtt bocsátotta a megyei önkormányzat a szeretetszolgálat rendelkezésére. Megjegyezte, akkor jó döntést hoztak, amit a szervezet elmúlt két évtizedes tevékenysége igazol.

Az ünnepi beszédek után Blézer Zsófia és tanára, Wittmann-Mandulás Éva zenélt csellón, majd a díszvendégek átvágták a megnyitást jelképező szalagot. Kozma Imre megáldotta az épületet, Isten áldását kérte a szeretetszolgálat munkatársaira, és emlékeztetett: Isten terve, hogy igazságban, szabadságban, hitben és szeretetben tartozunk össze.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria