Mekegő adománnyal segíti Dél-Szudánt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2022. június 11., szombat | 19:55

Az egyházmegyében meghonosított vetőmagprogram mintájára és Ferenc pápa inspirációjára kecskék vásárlására adott át pénzadományt június 8-án a Fairplay Kávézóban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nevében Tuczainé Régvári Marietta igazgató Betram Kuol dél-szudáni karitászvezetőnek. Az adományból 15 dél-szudáni család kap egy-egy kecskét.

A 2011. július 9-e óta önálló Dél-Szudán a világ egyik legelmaradottabb országa, lakosságának jelentős része földművelésből és állattartásból él. A 13 millió lakosú Dél-Szudán 60 százaléka keresztény. Betram Kuol felel a segélyszervezet új dél-szudáni projektjeinek felállításáért és irányításáért.

Betram Kuol munkájának egyik lépése volt, hogy a Graz-Seckaui Egyházmegyei Karitász és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász meghívására Brigitte Kroutil-Krenn, a stájer Karitász külföldi kapcsolatokért felelős koordinátora kíséretében a Szombathelyi Egyházmegyébe látogatott, hogy átvegye az egyházmegye és a Karitász adományát, közel 700 eurót.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közel harminc éve jó kapcsolatot ápol a Graz-Seckaui Egyházmegyei Karitásszal, és igyekszik minden programjában aktívan részt venni. Ennek az együttműködésnek köszönhetően nyílt meg Szombathelyen 2018 májusában a Fairplay Kávéház, ahol szerdán délután fogadták a dél-szudáni segélyszervezet vezetőjét.

„A Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak nincsenek afrikai programjai, ezért úgy gondoltuk, hogy a dél-szudáni programba rajtuk keresztül kapcsolódunk be. Négy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást írtunk alá, melynek eredménye a Fairplay kávézó. Az itt elfogyasztott kávé értékét, azaz a bevételt mindig átutaljuk a grazi Karitász részére, ők pedig a szudáni Karitásznak. Ezáltal a Fairplay kávézóban a szudáni termelőket segítik, hogy a kereskedelmi láncok kikerülésével valóban a termelőkhöz kerüljön az értékesítés haszna” – mondta el Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató.

De nem csak ezzel támogatják a dél-szudániakat, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász időnként kiküld Grazba száz-kétszáz csomag teát, ugyanennyi levendula illatzacskót, illetve újrahasznosított farmerkötényeket, párnákat, amelyeket a nagylengyeli Szent Család Szociális Központ készít. Ezek az egyházmegyében készült termékek aztán a grazi Karitász csaknem 25 boltjának polcaira kerülnek, s az értékesítést követően az ezekből származó bevételt a dél-szudáni családok támogatására fordítják.

A mostani egy nagyon kedves adományprogram, amelyet Ferenc pápa inspirált. A Szentatya ugyanis nemrégiben jelképesen húsz kecskét adományozott Burundina, a Dél-Szudánhoz hasonló szegénységgel küszködő afrikai államnak, segítve és inspirálva az ott élők körében a gazdálkodást, állattartást. Ezen felbuzdulva Székely János megyéspüspök személyesen vásárolt öt, az egyházmegyei Karitász szervezete pedig tíz kecskét, amivel tizenöt család megélhetését, gazdálkodásra, állattartásra szoktatását támogatják Dél-Szudánban. A háziállatokat helybeli tenyésztőktől vásárolják meg és szállítják ki a családoknak.

Betram Kuol nagyon hálás volt a nemes adományért és kimondottan örült annak, hogy ő maga eljuthatott Magyarországra, méghozzá a grazi Karitász partneréhez, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászhoz.

Ausztriában az a szokás, hogy minden tartományhoz tartoznak afrikai országok és régiók, a grazihoz Burundi és Dél-Szudán. Jelenleg két projektet támogatnak a szombathelyi Karitásszal együtt, az egyik a fiatal anyákat segíti, akiknek ennivalót, tápszereket adnak, illetve fel is készítik és tanítják őket arra, hogyan tudják egészségesen táplálni gyermekeiket. (Dél-Szudánban megdöbbentően nagy a gyermekhalandóság, az egészségügyi viszonyokat jellemzi, hogy – 2010-es adat szerint – minden tizedik gyermek nem éri meg az egyéves kort.) A másik egy iskolai-oktatási projekt. Ezekhez az anyagi forrásokat a grazi és a szombathelyi Karitász közösen gyűjti.

Kopf András karitászmunkatárs segített a tolmácsolásban, amikor Betram Kuol, a dél-szudáni karitászvezető elmesélte, hogy a II. világháború kitörésekor anyai nagymamájának édesapja mind a tizenkét gyermekének a vagyonát eladta, és kecskét vásárolt belőle. Ezek a családok így vészelték át a II. világháborút. „A kinti keresetek mellett egyetlen kecske akkora költség a családnak, mintha mi most egy új autót vásárolnánk” – szólt a megdöbbentő párhuzam. Ez az alapvetően igénytelen állat egészséges tejet ad, így az életet jelentheti nekik, egy állandó táplálékforrást.

A kezdeményezés úgy működik, hogy ha valaki – akár Grazban, akár Szombathelyen – részt kíván venni benne, bemegy a Fairplay kávézóba és kifizeti a 45 eurónak megfelelő összeget – ennyi egy kecske ára –, ezért kap egy pólót, amelyre rá van írva, hogy: van egy kecském. Ez az összeg jut el Dél-Szudánba, ahol megvásárolják az állatot és elszállítják ahhoz a családhoz, aki gondozza.

Az adományátadás előtt Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök az egyházmegye nevében fejezte ki együttérzését a dél-szudáni lakosság felé, szorgalmazta humanitárius segélyek és a fentiekhez hasonló jószolgálati kezdeményezések indítását. Ahogy utalt rá, régóta zajlik ennek a földrésznek a kizsákmányolása, az itt élőknek nagyon kevés hasznuk származik a munkájukból, szinte éhbérért dolgoznak.

Aki támogatni szeretné a dél-szudáni embereket az állatok megvásárlásával, az a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznál teheti meg felajánlását. A pénzt a Graz-Seckaui Egyházmegyén keresztül utalják majd el Dél-Szudánba.

Szöveg és fotó: Büki László / Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria