Minőségi időt teremt a Pure program anya-lánya teaháza

Hazai – 2018. február 1., csütörtök | 10:21

Budapesten, a Kongresszusi Központban január 28-án immár negyedszer rendezték meg a Pure – You are called program keretében az anya-lánya teaházat. Az est témája a mindennapi önkéntes misszió volt, ennek fókuszában pedig a családban megvalósuló odaadó, tevékeny szeretet.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvényen a programban részt vevő lányok és édesanyáik töltöttek el egy estét, amelynek során az interaktív előadás, a közös beszélgetés, a fotósarok és egymás megajándékozása is személyes kapcsolatuk elmélyítését segítette.


A teaházi estét Kis Brigitta, a Pure – You are called program vezetője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az együtt töltött minőségi idő fontosságát: „Azt tapasztaljuk, hogy a mai kamaszok nagyon leterheltek. A felgyorsult világ miatt pedig egyre nehezebben tudnak megállni és minőségi időt tölteni a számukra fontos emberekkel. Pedig ha visszatekintünk a saját gyermekkorunkra, tudjuk, hogy az élményeknek milyen meghatározó szerepük van személyes fejlődésünkben. Amikor ifjúságnevelésről beszélünk, azt gondolom, elengedhetetlen a szülők bevonása. Kétéves képzésünk során olyan élményeken keresztül szeretnénk megszólítani a szülőket, melyekre – reményeink szerint – évek múltán is örömmel gondolnak vissza.”


A programvezető ezután a családban mindennap megjelenő tevékeny szeretetre hívta fel a résztvevők figyelmét, ami megjelenhet a gondoskodásban, a házimunkában, a beszélgetésekben is. Habár tudjuk, kiért tesszük, mégis hajlamosak vagyunk elfáradni ezekben a feladatokban. Ilyenkor fontos, hogy meg tudjunk pihenni, fel tudjunk töltődni.

„Néhány hete a veszprémi csapatunknál tartottam előadást – idézte fel Kis Brigitta. – A csendben eltöltött idő fontosságáról beszélgettünk a lányokkal, és természetesen szóba kerültek az okostelefonok. Az előadás végén mutattak nekem egy videót, amin felvették egyik barátnőjüket, ahogy kétségbeesetten, szinte fejvesztve rohan be a szobába, hogy a telefonját fel tudja tenni a töltőre, mielőtt végleg lemerül. Sajnos nem sikerült végrehajtani a küldetést, de mindannyian jót nevettünk a videón, talán a benne rejlő irónia miatt, talán amiatt, hogy ismerjük az érzést, amikor ilyen égető szükségünk van egy telefontöltőre. Azt gondolom, nekünk, keresztény embereknek is van egy olyan forrásunk, ami feltölt minket, ami segít minket a tevékeny szeretet gyakorlásában és abban, hogy soha ne fáradjunk el jót tenni. A kérdés már csak az, hogy mi hányszor jövünk ehhez a forráshoz? Mennyi időt töltünk Istennel? Szívből kívánom mindannyiunknak, hogy legyen kétségbeesetten szükségünk Istenre, hogy aztán az ő képmásaként, tőle tanulva, igazán tudjuk szeretni egymást is.”

Az alkalom folytatásában Bárányos Edit, a program szakmai projektfelelőse interaktív előadás keretében hozta közelebb a jelenlevőkhöz a szeretetkapcsolat fogalmát. A téma feldolgozása során fontos szerepet kaptak a transzgenerációs hatások az életünkben: mit hoznak az édesanyák a saját édesanyjuktól, és mit adnak tovább lányaiknak, vagyis mit kaptak édesanyjuktól a résztvevő lányok.

A műhelymunka során a résztvevők végiggondolták, hogyan fejezhetik ki a másik számára a szeretetüket és mi az, amit kaptak édesanyjuktól és tovább szeretnének vinni. Az előadás végén a résztvevők a bennük megfogalmazódott gondolatokat papírra vetve, ajándékként adták oda a másiknak. 

Az est második felében Hegyesi Zita, a program kommunikációs felelőse vezetésével különleges műveltségi kvízen vettek részt az asztaltársaságok: művészettel, tudománnyal és a Pure program alkalmai során megbeszélt témákkal (önbecsülés, önismeret, szabadság, döntés, felelősségvállalás) kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A győztes asztaltársaság egyedi ajándékcsomagot nyert.

Forrás: Pure – You are called program

Fotó: Hegedűs Márton, Szabó Levente

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria