Püspöki szentmisével ünnepelték a Szent György-búcsút Nyíradonyban

Hazai – 2021. április 26., hétfő | 12:47

Templombúcsút tartottak a nyíradonyi Szent György római katolikus templomban április 24-én, szombaton. Az ünnepi szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be, a település lakóiért, a plébániaközösségért, de különösen a közelmúltban, március 8-án elhunyt Sárközi Balázs helyi plébános szolgálatáért ajánlotta fel.

A búcsúi szentmisén jelen volt Törő András, a püspöki hivatal irodaigazgatója és Tóth László kerületi esperes, a debreceni Megtestesülés-templom plébánosa – akik ideiglenesen ellátják az egyházközség lelkipásztori szolgálatát –, valamint Papp Miklós nyíradonyi görögkatolikus parókus.

A főpásztor kérte a híveket, hogy a hivatások világnapja előestéjén együtt adjanak hálát Balázs atya lelkipásztori szolgálatáért, és imádkozzanak újabb papi és szerzetesi hivatásokért.

Nagyon szeretjük, szeretnénk követni a megdicsőült, dicsfényben úszó, csodákat tevő Krisztust, aki arra is képes, hogy öt kenyérből és két halból jóllakasson ötezer embert. Az emberek királlyá akarták őt tenni, de Jézus áthalad közöttük, és elmegy. Nem akar király lenni, nem akar e világi sikereket. Azt tanította: „Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja.” (Mt 16,25) Szent György vértanú merte odaadni az életét – elmélkedett Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szeretet mindig szenvedéssel jár, éppen ezért aki szeret, annak vállalnia kell az áldozatot, a szenvedést. Vajon rá tudunk-e lépni a szűk ösvényre, a keskeny útra, mely a kálváriához, az élet teljes odaadásához vezet? De ne felejtsük el, hogy vannak olyan utak, melyek egyenesnek és biztosnak látszanak, mégis a halálba vezethetnek. Ez pedig a megalkuvás, az önzés útja, amikor az ember a saját érdekeit nézi, és nem figyel másokra.

Gárdonyi Géza egyik könyvének címét idézte – Földre néző szem, égre néző lélek –, ami nagyon kifejezően arra utal, hogy életünk útján mindig nyitott szívvel-lélekkel az ég felé tekintve kell járnunk, és közben úgy dolgoznunk itt a földön, hogy mindig figyeljünk Isten jelenlétére, kegyelmére, szeretetére. Kövessük Jézust, az első igazi vértanút, aki testét és vérét szeretetből most is odaadja nekünk.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy Szent György a legenda szerint legyőzte a sárkányt, és ezzel arra tanít, hogy

nekünk is le kell győznünk a sátánt. Nem a másik embert, hanem elsősorban a saját magunk önzését, szeretetlenségét, közömbösségét, a jó cselekedet elhanyagolását, a rendezetlen indulatainkat, a bosszúvágyunkat.

Ha ezeket mind-mind legyőzzük, akkor Krisztus győz bennünk, és képesek leszünk nyitottak lenni mások szolgálatára.

Jézus nem csak vértanú volt, hanem Isten szeretetének, győzelmének hiteles tanúja. Ő megmutatta, hogy a szeretet legyőzhetetlen. A legfontosabb példaképünk Jézus. Az egyházközség védőszentje is példaként áll a hívek előtt, életével arra mutat rá, hogy ami neki sikerült, az nekünk is sikerülhet.

Ne csak álmodozzunk a sikerekről, hanem legyünk igazán nagyravágyók! – figyelmeztetett, majd hozzátette: az igazán nagy pedig az üdvösség. Vágyakozzunk a szeretetközösségre, az üdvösségre, arra, hogy az isteni kegyelemmel együttműködve a szeretet útját járjuk, amely bár sok áldozattal jár, a vége mégis a feltámadás, az örök élet – zárta a szentmise homíliáját Palánki Ferenc megyéspüspök.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria