Szent három nap és húsvét ünnepe – Dekrétum és könyörgés a COVID-19-járvány idejére

Hazai – 2020. március 23., hétfő | 12:27

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció március 19-én útmutatót bocsátott ki az Egyház számára, melyben a nagyhét, a szent három nap és húsvét ünneplésének megváltozott rendjéről adnak iránymutatást, egyúttal jelzik, hogy a húsvét ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik. Az alábbiakban a dekrétum fordítását és a nagypénteki rendkívüli könyörgést adjuk közre.

Alább letölthető dokumentumokban közöljük az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció 153/22. sz., március 19-én kelt dekrétumának magyar fordítását, amelyet a Covid-19-járvány miatt a nagyheti szertartások rendjével kapcsolatban hozott, valamint a nagypénteki liturgia XI. rendkívüli könyörgését (A4 és A5 formátumban) a járvány idejére (700/2020. sz.), amelyet a dekrétum útmutatásának megfelelően a Magyar Egyházzenei és Liturgikus Intézet készített elő. Szövegét az MKPK Állandó Tanácsa hagyta jóvá.

A dekrétum ITT, a könyörgés ITT (A5-ös méret) és ITT (A4-es méret) érhető el és tölthető le.

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció március 25-én újabb dekrétumot adott ki. A 154/20. sz. dekrétum ITT érhető ela z ahhoz kapcsolódó megjegyzéssel és a Keleti Katolikus Egyházak ünnepléséről szóló útmutatóval együtt.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria