Szentmisével törték meg a csendet – Közös imádságra hívták a kisgyermeküket gyászoló családokat

Hazai – 2022. október 18., kedd | 12:00

„Angyalgyermekért” imádkoztak és gyújtottak gyertyát a szülők október 16-án, vasárnap délután Szegeden, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol Thorday Attila plébános mutatott be szentmisét a meghalt magzatokért, gyermekekért. A megrendítő imádságos eseményt a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szervezte most először, hagyományteremtő szándékkal.

Az október 15-én tartott babagyászvilágnap alkalmából tartottak szentmisét az újszegedi templomban – a Korábban Érkeztem Alapítvány Csillagfény szülői gyásztámogató csoportja szervezésében – azoknak a családoknak, akik átélték magzatuk, kisbabájuk, gyermekük elvesztését.

Ahogy a szervezők fogalmaztak, a legfőbb céljuk az volt, hogy megtörjék a csendet, és lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a közösség erejével, a sorstársak segítségével nyújtsanak támaszt a legnagyobb veszteséget átélők számára a gyászban, majd a felépülés lassú és fájdalmas útján.

A szentmisét Thorday Attila plébános mutatta be.

A szertartás elején minden résztvevő mécsest kapott, amelyet a szentmisén gyújtottak meg a meghalt magzatokért, gyermekért és családjaikért.

A szentmisén tanúságtételek is elhangzottak gyermeküket elvesztett édesanyáktól.

Az egyik édesanya elmondta, hogy 38 hétnyi terhesség után halva született meg a kislánya. Ezután született egy kisfia, de a múltat nem felejti, csupán megtanult együtt élni lánya hiányával. Ahogy fogalmazott, kislányuk is családtörténetük része, fiuknak „angyali” kistestvére. Tanúságtétele egyben megható hitvallás volt. Azt is elmondta ugyanis, hogy a gyász kezdeti időszakában egyik ismerőse feltette neki a kérdést, hogy lánya elvesztésekor hol volt az Istene. Azt válaszolta: „Velem.”

Egy másik édesanya is beszélt a családjukat ért tragédiák soráról. Első gyermekük egészségesen született, második kisbabájukat 10 hét után vesztették el. Majd ikerterhes lett, a kicsik koraszülötten jöttek világra, és mindkét gyermekét elvesztette. Majd egészséges kislánynak adott életet, utána további három gyermekét veszítette el. Nagyon lassan, fokozatosan nyerte vissza erejét, de a sok fájdalom és gyász közepette sem veszítette el hitét, ma két lánya és nyolc unokája tartja benne a lelket.

A szentmise után kötetlen beszélgetésre hívták a megjelenteket a plébánia nagytermébe.

Thorday Attila plébános elmondta, hogy a templomkertben jelképes, állandó imahely kialakítását tervezik, ahol gyertyát gyújthatnak a szülők „angyalgyermekeikért”.

Forrás: Délmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria