Szeptembertől újra indul az 50+ csoport a debreceni Szent László-plébánián

Hazai – 2022. szeptember 4., vasárnap | 16:07

50+ címmel 2021 novemberében indult közösség a debreceni Szent László-plébánián a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata és a plébánia munkatársainak szervezésében. Idén szeptember újraindul az idősebb korosztályt megszólító csoport, amelyről a szervezők, Bakóczy Katalin, Kakas Edit és Berényiné dr. Felszeghy Márta, a kórházlelkészi szolgálat koordinátora írását olvashatják.

„A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota:
az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása,
a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.”
(Albert Schweitzer)

Csoportunk 50+ címmel indult 2021 novemberében a debreceni Szent László Plébánián, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata és a Plébánia munkatársainak szervezésében. Továbbra is szeretettel hívjuk és várjuk mindazokat az idős(ödő) érdeklődőket, akik szívesen csatlakoznának formálódó közösségünkhöz. A csoport tagjai heti rendszerességgel találkoznak a plébánia II. János Pál termében. Az alkalmakat bibliaolvasással és rövid elmélkedéssel indítjuk, majd egy-egy előre megbeszélt témával foglalkozunk. Szeptembertől folytatjuk a közös munkát.

Minden életszakaszban, így az érett kor beköszöntével is fontos egyfajta életút kiértékelés. Érdemes visszatekinteni arra, mi az, ami eddig történt, és mi áll még előttünk.

A szakirodalom számos esetben említ sikeres vagy egészséges öregedést, melynek egyik kulcsfontosságú kritériuma annak belátása és elfogadása, hogy már nem mindent tudunk megváltoztatni.

Az érett korban bekövetkező testi, szellemi, lélektani változásokhoz való alkalmazkodásban az életmódnak, mint az alkalmazkodást támogató, segítő tényezőnek nagy szerepe van. Fontos tudnunk, hogy az időskorra fel lehet készülni.

A felkészülésben és az időskor megélésében szerepe van az egyén genetikai adottságainak, környezeti, egészségügyi feltételeinek, személyiségének és annak is, hogy milyen lehetőségei vannak a személyes egészségét szolgáló feltételekhez való hozzájutásnak.

Ezek közül néhányra nincs az egyénnek közvetlen ráhatása, mondhatjuk veleszületett vagy rajta kívül álló adottságoknak, azonban 

az életmód és a változásokhoz való alkalmazkodó hozzáállás olyan tényezők, melyeket magunk is képesek vagyunk befolyásolni, alakítani.

Amikor egész-ségről beszélünk, ne csak a testi jól-létünkre gondoljunk, hisz a lelki tényezőknek legalább olyan fontos szerepe van abban, hogy hogyan érezzük magunkat!

Fontos, hogy megmaradjon az egyén célokra irányuló, személyre szabható, emberi közösségekre, értékekre való nyitott, kíváncsi hozzáállása.

Fontos, hogy ne zárkózzunk be, hiszen a hosszú élet egyik kulcsa a világ felé mutatott érdeklődés és kíváncsiság.

A társas kapcsolatok fontos fogódzót, támpontot jelentenek, mert képesek kizökkenteni, átlendíteni az egyént személyes aggodalmain, gátlásain. Rendkívül nagy a szerepük, hisz az egyén a csoportban hasonló nehézséget, veszteséget, élethelyzetet átélt személyekkel találkozhat. A csoportnak támogató ereje van.

Ez abban rejlik, hogy egy közösségben sokkal inkább felerősödnek azok a tulajdonságok, amelyeket önmagunkban és másokban szeretünk, lehetővé téve azt, hogy a pozitív tulajdonságok megélése által önmagunkra és másokra is reményteljesen tudjunk tekinteni.

Az a remény, amit másokban képesek vagyunk meglátni, egy idő után visszaköszön ránk.

Elindulni, bele kezdeni valami újba, talán ez lehet a legnehezebb, amikor leginkább a cél szem előtt tartása segíthet. A változás időszakában egy támogató csoporthoz, közösséghez való tartozás is motiválhat bennünket, akinek tagjai ugyanabban az élethelyzetben vannak, és hasonló változáson mennek keresztül. 

Ne féljünk tehát elindulni, csatlakozni egy olyan közösséghez, melyet mi magunk is formálhatunk, alakíthatunk! A csoport nyitott, minden kötelezettség nélkül látogatható.

Terveink között szerepel közös kirándulás, színházlátogatás, senior torna, séták, ünnepi együttlétek. A programot együtt alakítjuk, minden lelkes, jó ötletet szeretettel fogadunk!

Következő alkalom: szeptember 6., kedd 9.00 óra

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria