Testvériesebbé tenni a világot – Megkezdődött az Afrika-hét a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2024. február 7., szerda | 9:46

A körmendi Batthyány-iskolában tartott megnyitóval kezdetét vette az Afrika-hét február 5-én. Idén arra gyűjtenek pénzt, hogy a kongói Kabinda városában felújíthassanak egy óvodát és egy iskolát, valamint motorokat vásárolhasson az ottani közösség.

Életünk végén a teremtő Isten azt fogja kérdezni tőlünk: éheztem, és adtál-e ennem, szomjaztam, és adtál-e innom, észrevetted-e a szenvedőt, vagy csakis magadnak éltél? – mondta köszöntőjében Székely János megyéspüspök, aki az irgalmas szamaritánus példabeszédét is felidézte mint a felebaráti szeretet, az irgalmasság cselekedetének példáját.

Akkor vagyunk méltók a testvér, az ember névre, ha segítünk és adunk.

A világunk messze van attól, hogy testvéri világ legyen, mondta a megyéspüspök, ennek szemléltetésére jövedelmi, gazdasági viszonyokról beszélt a gyerekeknek. A Föld népességének 40 százaléka koldusszegénységben él, napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből.

Ha a Földünk egy százfős falu lenne, akkor 30 ember mindig jóllakna, közülük 15 túlsúlyos lenne. A faluban élők közül 50-en gyakran lennének éhesek, de ez egészségügyi károsodást nem okozna nekik. 20-an lennének, akik annyira éheznek, hogy az már gondot jelent, és egy ember lenne az éhhalál határán.

Hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön, miközben rengeteg élelmiszer van. A világ gazdagabb felén a megvásárolt élelmiszer egyharmadát kidobják az emberek.

Nem arra születünk, hogy gyűjtsünk, hanem hogy szeressünk és adjunk, hogy a szeretet első legyen az életünkben.

Az Afrika-hét célja testvéribbé tenni a világot. A legtöbb szegény Afrikában él.

Kongónak próbálunk segíteni, ahol 102 millió ember él, és ahol Hardi Richárd szemorvos gyógyítja az embereket. Kongóban a gyerekek nehezen jutnak el iskolába, az iskolaépületek közül soknak sem teteje, sem oldala nincs, sem padok, sem székek nem állnak rendelkezésre. Füzetek, könyvek hiányában a gyerekek felkészültsége is hiányos. Az Afrika-hét és a „Mindannyian testvérek” program ebben próbál segítséget nyújtani – mondta Székely János megyéspüspök, aki megköszönte a korábbi években nyújtott támogatásokat.

A korábbi években 46 iskola regisztrált a programra. Az Afrika-héten gyűjtött támogatásoknak, magánszemélyek és vállalatok évközbeni egyéb támogatásának köszönthetően tavaly 11 millió forint gyűlt össze. Aki szeretne adakozni, a Szent Márton Köpenye Alapítvány számlaszámára fizethet be tetszőleges összeget. (A bankszámla száma: 11747006-27260324. Az alszámla megnevezése: Mindannyian testvérek.)

A körmendi iskola diákjai bemutatták hat afrikai gyermek életét rövid műsorukban, és egy afrikai éneket is előadtak.

A megnyitó során a kongói Mawasala Mbela Fabien verbita szerzetes, pap, misszionárius mutatta be a kontinenst a fiataloknak. Saját gyermekkoráról is beszélt, kiemelve:

heten vannak testvérek, de csak hárman járhattak iskolába. A többiek otthon maradtak, hogy vigyázzanak a kisebb gyerekekre, dolgozniuk kellett otthon, míg a szülők földet műveltek.

12 kilométert gyalogolt mindennap, hogy eljusson az iskolába és haza. A tanulást nehezíti a családok számára, hogy Kongóban fizetni kell az oktatásért, ez is komoly gond, emelte ki Fabien atya.

Az Afrika-hét megnyitója megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján, ide kattintva.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria