Újabb járványügyi rendelkezések a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2021. március 13., szombat | 16:20

A súlyosbodó járványügyi helyzet miatt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a következő rendelkezéseket hozta.

A koronavírus-járvány harmadik fázisában a fertőzések számának meredek emelkedése miatt és meghallgatva a szakemberek véleményét, a következő rendelkezéseket léptetem hatályba egyházmegyénkben visszavonásig. Kérem a papság és a hívek részéről a következők betartását.

Március 15-től templomainkban szünetelnek a nyilvános szentmisék, minden templomi közösségi imádság (keresztút, rózsafüzér, stb.) és egyéb áhítatforma, amelyeket eddig pap nélkül végeztek, továbbá minden egyházközségi hitéleti összejövetel.

A templomainkat tartsuk nyitva, hogy a hívek egyénileg betérhessenek imádkozni és szentségimádásra, de a papok ne ebben az időszakban végezzék a szentmisét!

Ahol mód van rá, használjuk fel az online miseközvetítés lehetőségét, és biztassuk a híveket, hogy a közvetítésbe imádságos lelkülettel kapcsolódjanak be otthonaikból. Ügyeljünk a közvetítés minőségére.

A már felvett miseszándékok sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők, vagy az intentio dantis kérésére áthelyezhetők az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében (vö. CIC 1309. k.).

Imával esedezzünk napról napra az élő Istenhez a járvány megszűnéséért és minden érintettjéért, és híveinket is bátorítsuk erre.

Paptestvéreimtől és a hívektől felelősségteljes magatartást és az állami járványügyi intézkedések betartását kérem.

Debrecen, 2021. március 12.

Palánki Ferenc
debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

Tekintettel az egyre súlyosbodó járványügyi helyzetre, Debrecenben a Szent Anna-székesegyházat március 13–21-ig zárva tartják. Ennek értelmében vasárnaponként a székesegyházban 11.30-tól bemutatott szentmise közvetítése is szünetel, másik helyszínről később adnak tájékoztatást.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria