Ülésezett a püspöki konferencia

Hazai – 2021. december 2., csütörtök | 12:10

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 30-án megtartotta téli rendes ülését.

Idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szíveteket” mottóval, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és karácsonykor. Évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így mára az adventi segélyprogram egy az egész országot átölelő összefogássá vált. A nélkülözőkért szervezett ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünneppé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Idén is több módon lehet csatlakozni a karácsonyig tartó adománygyűjtéshez, ennek lehetőségeiről a karitasz.hu honlapon tájékozódhatnak. Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni a különböző gyűjtőpontok valamelyikén. Részletek a www.angyalbatyu.hu oldalon találhatók. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesei juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek.

A konferencia megköszönte Gáspár Istvánnak, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának tízéves szolgálatát, és elfogadta lemondását, egyúttal megbízta Fábry Kornélt az intézet vezetésével.

A testület áttekintette a Katolikus Pedagógiai Intézet beszámolóját. Az MKPK megbízása alapján továbbra is az intézet koordinálja a katolikus tananyagfejlesztés szakmai fejlesztő munkáját. A 9–10. évfolyamos irodalom- és történelemtankönyvekből 2021 őszén több mint 40 ezer példány került a pedagógusok és tanulók kezébe. Elindították a gyermekvédelmi szervezetfejlesztési projektet, amelyben 38 iskola vesz részt.

A konferencia döntött arról, hogy 40 ezer euró összeggel támogatja a földrengés sújtotta izmiri Szent Polikárp-templom újjáépítését Törökországban. A templom az izmiri keresztény közösség központjának számít, a törökországi keresztény kultúra és vallásközi párbeszéd szempontjából is kiemelkedő helyszín.

Marton Zsolt családreferens püspök beszámolt a 2022-es családok világtalálkozójának új irányelveiről. Amint azt a Szentatya az eseményt bemutató videoüzenetében kiemelte, a világtalálkozó teljesen új, multicentrikus formátumban zajlik majd. A központi események kijelölt helyszíne továbbra is Róma marad, ám az egyes egyházmegyék a családok és közösségek helyi találkozóinak a központjai lehetnek, így mindenki főszereplőnek érezheti magát.

Peter Štumpf muraszombati megyéspüspök az évről évre megrendezett szlovén–horvát találkozóra hívta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a magyar hívek delegációját 2022. október 8-ra. A találkozónak a belatinci (Szlovénia) Árpád-házi Szent László királyról elnevezett templom és plébánia ad otthont. A testület örömmel fogadta a meghívást, mely kiváló alkalom a három nemzet katolikusai közötti egység mélyítésére.

Az ökumenikus imahetet 2022. január 16–23. között tartják. Az imahét anyagát a Közel-keleti Egyházak Tanácsa állította össze, mottója: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2). Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 16-án, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros és igét hirdet Balog Zoltán református püspök.

Manuel Clemente, Lisszabon pátriárkája levélben tájékoztatta az MKPK elnökét a következő ifjúsági világtalálkozó időpontjáról. A találkozót, melyre a püspökök testülete hívja a magyar fiatalokat, 2023 nyarán rendezik meg a portugáliai Lisszabonban.

Forrás és illusztráció: MKPK Sajtószolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria