Ülésezett a püspöki konferencia

Hazai – 2018. december 6., csütörtök | 13:28

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 4-én és 5-én megtartotta téli rendes ülését. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be december 6-án Budapesten.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Karácsonyig tart az MKPK által szeptemberben meghirdetett gyűjtés, amelynek célja azon keresztény testvéreink megsegítése, akik egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint szerte a világban szenvednek az üldöztetéstől. A püspökök testülete továbbra is kéri a paptestvérek, a hívek és minden jószándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104—18181490—14000003.

Újságírói kérdésre Tóth Tamás elmondta, hogy december 4-ig már több mint 30 millió forint gyűlt össze erre a célra.

Idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban, és kiemelten is karácsonykor. Az akció részleteiről a segélyszervezet honlapján tájékozódhatnak.

Az MKPK tananyagfejlesztési projektet indított, amelynek keretében a katolikus iskolák 9–12. évfolyama számára magyar irodalom, magyar nyelvtan és történelem tantárgyakból új tankönyveket fejlesztenek ki. Kiegészítésként digitális tananyagot is készít a programot gondozó Katolikus Pedagógiai Intézet, illetve a katekéták munkáját segítő hittananyagokat is fejlesztenek.

A Római Misekönyv új magyar nyelvű kiadásának előkészítése folyamatban van. Az új kiadás a tervek szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt már használatba kerül.

A püspökök testülete minden évben dönt a római Pápai Magyar Intézetben a következő akadémiai évre felszabaduló ösztöndíjas helyek betöltéséről, az üresedő helyekre idén is új növendékek érkeznek.

A püspökök jóváhagyták a Boldog Ceferino Intézet közfoglalkoztatási támogatási kérelmét, amelynek célja, hogy az így alkalmazottak sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek segítségével átmeneti munkalehetőséget tudnak biztosítani azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen volt.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről, a tervezett programokról, kiemelten a szeptember 13-i, Puskás Stadionban tartandó szentmiséről, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is, valamint a szeptember 19-i Kossuth téri szentmiséről, amely után a hívek gyertyás körmenetben vonulnak az Andrássy úton keresztül a Hősök terére.

A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a következő ifjúsági világtalálkozóról, amelyre Panamában kerül sor 2019. január 22–27. között. A találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” A találkozón kis létszámú magyar küldöttség is részt vesz, és várhatóan magyar nyelvű katekézis is lesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök jóvoltából. A világtalálkozó hetében, január 26-án, szombaton 11 és 18 óra között félnapos ifjúsági találkozóra kerül sor a budapesti FTC Elek Gyula Arénában az Ifjúsági Bizottság szervezésében, dicsőítéssel, katekézissel és szentmisével.

A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet élére új irodaigazgatót neveztek ki, a kaposvári egyházmegyés Vajda Gábor atya személyében.

Az ökumenikus imahét 2019. január 20-tól 27-ig tart. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18–20) A központi nyitó istentisztelet január 20-án 18 órakor kezdődik Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás; igét hirdet Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepén, szombaton délelőtt 10.30-kor lesz az esztergomi bazilikában.

A püspökök a kormány által meghirdetett családok éve kapcsán szeretnék hangsúlyozni a család mint érték fontosságát. „Krisztushoz számos út vezet, ezek közül a legfontosabb a család” – idézte II. János Pál pápa gondolatát Tóth Tamás.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett, üldözött keresztény testvéreink megsegítését célzó gyűjtésről bővebben ITT olvashatnak.

Az MKPK korábbán is szervezett már gyűjtést az üldözött keresztények javára. A megvalósult segítségről szóló összefoglalónkat ITT találják. 

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria