Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

2018. december 11. kedd, 15:02

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

Az eseményen részt vettek a hazai és a Kárpát-medencében működő közösségek képviselői is. Az avatóünnepségen felléptek a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola növendékei.

Az 1989-ben alapított Háló szervezetei valamennyi határon túli régióban jelen vannak – „hálójukat kivetették”. Egyesületük van Budapesten, a Délvidéken, Erdélyben, a Partiumban, a Felvidéken és Kárpátalján is, amelyek szoros kapcsolatot tartanak egymással, s ilyen értelemben valóságos hálózattá váltak.

Thúróczy György elnök, a mozgalom egyik alapítója köszöntötte a megjelenteket: Erdő Péter bíborost, Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárát, illetve a két éve elhunyt Aszalós János matematikus családtagjait, akik azért érkeztek az avatóünnepsége, mert a Semmelweis utcai központ egyik termét hozzátartozójukról, a közösség egykori meghatározó tagjáról nevezték el. Az ünnepségen megjelentek a Hetvenkét Tanítvány mozgalom vezetői is, köztük Puchard Zoltán, aki a közel harminc éves Háló Mozgalom és a Hetvenkét Tanítvány mozgalom egyik alapítója is. Thúróczy György köszöntötte a Csíkszeredáról, Gyergyószentmiklósról, a kárpátaljai Tiszaújlakról érkezett vendégeket is. Az elnök hangsúlyozta, hogy reményük Krisztusban van, úton vannak, de szeretnék, ha ezen az úton Isten áldásával haladhatnának, ezért is tartja fontosnak a közösségi tér megáldását.

Miután Erdő Péter bíboros megáldotta a közösség helyiségeit, Soltész Miklós államtitkár köszöntötte az avatóünnepség résztvevőit. Visszaemlékezett a Háló Közösség alapítása körüli időkre, s megköszönte az alapítóknak, hogy volt bátorságuk abban az időben közösséget, egyházi közösséget szervezni. Kiemelte, hogy jelzi erejüket a kitartásuk, valamint a tény, hogy szorgalmazták a határon túli magyarokkal való kapcsolatfelvételt. Hozzátette: egy közösség igazi értékét az mutatja meg, ha évtizedeken át a kitűzött célokért tud munkálkodni. Soltész Miklós megköszönte azt a küzdelmet, amelyet a kereszténységért, azon keresztül a nemzetért, a közösség építéséért, illetve az egyének megerősítéséért tett és tesz a Háló Közösség. Hangsúlyozta, az egyházi és állami vezetők felelőssége mellett mindenkinek van feladata a világban, mindenkinek kötelessége a maga helyén segíteni embertársait. A Háló Közösség tagjai ennek tudatában végzik munkájukat immár harmadik évtizede a magyarságért, a kereszténységért – mondta Soltész Miklós államtitkár.

Ezt követően Szeibert András, a Háló egyik alapítója a vezetőség nevében arról beszélt, különös öröm számukra, hogy újra van központja a közösségnek. Visszaemlékezett arra az időre, amikor a Ferenciek terén található központjukat magas bérleti díja miatt el kellett hagyniuk, majd három évvel később megkapták a nagyon rossz állapotban lévő Semmelweis utcai helyiségeket, de a fűtetlen, gondozatlan terekbe is szerveztek eseményeket, miközben folytak a felújítási munkák. A romokon is próbáltunk dolgozni – mondta Szeibert András, – próbáltuk a helyiségeket élettel megtölteni. Az élet fontosabb volt, mint a kényelem. Az alapító megköszönte mindenki támogatását, kitartását. Jó, ha az embernek, egy közösségnek van otthona, ahova a barátait meghívhatja, esetleg megpihenhet, hogy aztán tovább haladjon az úton a kitűzött cél felé. A közös cél a Hálóban, hogy olyan Egyházban, hazában éljünk, ahol otthon érezzük magunkat. A magyarságot pedig úgy szolgáljuk, hogy otthon lehessünk bárhol a Kárpát-medencében.

Konrád Katalin, a Háló Közösség partiumi régiójának vezetője arról szólt köszöntőjében, hogy a felújított központba lépve a Kárpát-medencéből mindenki hazaérkezik. Oda, ahol a barátaival együtt lehet mindenki, gondolatot cserélhetnek, megbeszélhetik problémáikat egymással. Szólt arról is, hogy a Háló központjában a fiatalokkal is lehet találkozni, ők is megismerhetik mások gondolatait, elképzeléseit, a kitűzött célokat, s azt továbbadhatják generációról generációra.

A gyergyószentmiklósi Szabó Lóránt elsőként megköszönte, hogy megismerhette a Hálót, annak vezetőit és tagjait. Mint mondta, a közösség vezetői „társ-teremtők” a Jóisten mellett, hiszen segítségükkel nagyon sok határon túli magyar érezheti határtalanul magyarnak magát, amint ezt Kányádi Sándor is hirdette. 

Szabó Lóránt hozzátette: „A Háló egybeölel minket, és erősíti bennünk az érzést, hogy otthon vagyok otthon, itthon vagyok itthon. Ezt az érzést csak erősíti, hogy visszakaphatta az egész család a magyar állampolgárságot, s ezért külön köszönet azoknak, akik mindezt lehetővé tették.”

Ezt követően Schön György, a Háló vezetőségi tagja ismertette a közeljövő programjait, s hívott mindenkit az eseményekre.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle