Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Hazai – 2018. december 11., kedd | 15:02

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

Az eseményen részt vettek a hazai és a Kárpát-medencében működő közösségek képviselői is. Az avatóünnepségen felléptek a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola növendékei.

Az 1989-ben alapított Háló szervezetei valamennyi határon túli régióban jelen vannak – „hálójukat kivetették”. Egyesületük van Budapesten, a Délvidéken, Erdélyben, a Partiumban, a Felvidéken és Kárpátalján is, amelyek szoros kapcsolatot tartanak egymással, s ilyen értelemben valóságos hálózattá váltak.

Thúróczy György elnök, a mozgalom egyik alapítója köszöntötte a megjelenteket: Erdő Péter bíborost, Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárát, illetve a két éve elhunyt Aszalós János matematikus családtagjait, akik azért érkeztek az avatóünnepsége, mert a Semmelweis utcai központ egyik termét hozzátartozójukról, a közösség egykori meghatározó tagjáról nevezték el. Az ünnepségen megjelentek a Hetvenkét Tanítvány mozgalom vezetői is, köztük Puchard Zoltán, aki a közel harminc éves Háló Mozgalom és a Hetvenkét Tanítvány mozgalom egyik alapítója is. Thúróczy György köszöntötte a Csíkszeredáról, Gyergyószentmiklósról, a kárpátaljai Tiszaújlakról érkezett vendégeket is. Az elnök hangsúlyozta, hogy reményük Krisztusban van, úton vannak, de szeretnék, ha ezen az úton Isten áldásával haladhatnának, ezért is tartja fontosnak a közösségi tér megáldását.

Miután Erdő Péter bíboros megáldotta a közösség helyiségeit, Soltész Miklós államtitkár köszöntötte az avatóünnepség résztvevőit. Visszaemlékezett a Háló Közösség alapítása körüli időkre, s megköszönte az alapítóknak, hogy volt bátorságuk abban az időben közösséget, egyházi közösséget szervezni. Kiemelte, hogy jelzi erejüket a kitartásuk, valamint a tény, hogy szorgalmazták a határon túli magyarokkal való kapcsolatfelvételt. Hozzátette: egy közösség igazi értékét az mutatja meg, ha évtizedeken át a kitűzött célokért tud munkálkodni. Soltész Miklós megköszönte azt a küzdelmet, amelyet a kereszténységért, azon keresztül a nemzetért, a közösség építéséért, illetve az egyének megerősítéséért tett és tesz a Háló Közösség. Hangsúlyozta, az egyházi és állami vezetők felelőssége mellett mindenkinek van feladata a világban, mindenkinek kötelessége a maga helyén segíteni embertársait. A Háló Közösség tagjai ennek tudatában végzik munkájukat immár harmadik évtizede a magyarságért, a kereszténységért – mondta Soltész Miklós államtitkár.

Ezt követően Szeibert András, a Háló egyik alapítója a vezetőség nevében arról beszélt, különös öröm számukra, hogy újra van központja a közösségnek. Visszaemlékezett arra az időre, amikor a Ferenciek terén található központjukat magas bérleti díja miatt el kellett hagyniuk, majd három évvel később megkapták a nagyon rossz állapotban lévő Semmelweis utcai helyiségeket, de a fűtetlen, gondozatlan terekbe is szerveztek eseményeket, miközben folytak a felújítási munkák. A romokon is próbáltunk dolgozni – mondta Szeibert András, – próbáltuk a helyiségeket élettel megtölteni. Az élet fontosabb volt, mint a kényelem. Az alapító megköszönte mindenki támogatását, kitartását. Jó, ha az embernek, egy közösségnek van otthona, ahova a barátait meghívhatja, esetleg megpihenhet, hogy aztán tovább haladjon az úton a kitűzött cél felé. A közös cél a Hálóban, hogy olyan Egyházban, hazában éljünk, ahol otthon érezzük magunkat. A magyarságot pedig úgy szolgáljuk, hogy otthon lehessünk bárhol a Kárpát-medencében.

Konrád Katalin, a Háló Közösség partiumi régiójának vezetője arról szólt köszöntőjében, hogy a felújított központba lépve a Kárpát-medencéből mindenki hazaérkezik. Oda, ahol a barátaival együtt lehet mindenki, gondolatot cserélhetnek, megbeszélhetik problémáikat egymással. Szólt arról is, hogy a Háló központjában a fiatalokkal is lehet találkozni, ők is megismerhetik mások gondolatait, elképzeléseit, a kitűzött célokat, s azt továbbadhatják generációról generációra.

A gyergyószentmiklósi Szabó Lóránt elsőként megköszönte, hogy megismerhette a Hálót, annak vezetőit és tagjait. Mint mondta, a közösség vezetői „társ-teremtők” a Jóisten mellett, hiszen segítségükkel nagyon sok határon túli magyar érezheti határtalanul magyarnak magát, amint ezt Kányádi Sándor is hirdette. 

Szabó Lóránt hozzátette: „A Háló egybeölel minket, és erősíti bennünk az érzést, hogy otthon vagyok otthon, itthon vagyok itthon. Ezt az érzést csak erősíti, hogy visszakaphatta az egész család a magyar állampolgárságot, s ezért külön köszönet azoknak, akik mindezt lehetővé tették.”

Ezt követően Schön György, a Háló vezetőségi tagja ismertette a közeljövő programjait, s hívott mindenkit az eseményekre.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria