Vállaljátok az életet, legyetek jókedvűek és vidámak!

Hazai – 2013. július 26., péntek | 15:01

Összefoglaló a HungaRio első napjáról

A találkozó első katekézisét Székely János püspök tartotta a csordultig megtelt sportcsarnokban. Az elmélkedés témája: „Szomjúság a reményre, szomjúság Istenre”

„A lezuhant repülő utasai huszonegy napig hánykolódtak a tengeren. Eleinte szitkozódtak, majd imádkozni kezdtek, így volt idejük kicsit a saját hitükkel is foglalkozni. A hit éve pontosan erre hívja a figyelmünket: a viharos hétköznapokban találjunk rá újra a hitünkre, ami erőt ad, hogy ne szakadjunk el Istentől. Meg kell találnunk a vágyat, ami közelebb visz Istenhez.” Ez volt Székely János püspök indító üzenete a fiatalokhoz, hogy szomjúságukat a hit kegyelmével csillapíthassák.

„Nagy szükség van a fiatalokra, akik példamutató keresztények módjára élnek. Akiknek az öröm, lelkesedés és remény sugárzik az arcukról. Akik szomjazzák Isten szeretetét és tovább adják testvéreiknek. Így a személyes találkozás és példamutatás által képesek leszünk meghívni a társainkat egy hitben, szeretetben gazdag életre.

Napjaink keresztény fiatalságának feladata, hogy a hit és egyház misszionáriusaiként merjenek elindulni és gesztusokat tenni az elhagyatottak, búslakodók, és sötétségben lévők felé. A Szentlélek segítse őket, hogy bátran vállalják feladatukat.”

A napi katekézis után a résztvevők kiscsoportokra osztva dolgozták fel az elhangzottakat. Négyféle katekézis-feldolgozási módszer közül lehet választani minden nap, a csoportokat pedig fiatalok, atyák, nővérek, szerzetesek önkéntesen vezetik. Akadtak, akik vidáman-játékosan forgatták meg a püspök gondolatait, de olyan is volt, aki inkább az elmélyült, csendes, meditatív imában lelte meg a csoportos foglalkozások között a neki megfelelőt.

***

Délután kezdetét vette az Ifjúsági Fesztivál a belvárosban, amelynek keretében számos program közül választhattak a fiatalok: segíthettek ételt osztani, sétálhattak érzékszerveik segítségével  a hit alagútjában, beszélgethettek arról, hogy hívőként miként lehet környezettudatosan élni, tanulhattak liturgikus táncokat, de akár sportos vagy ügyességi feladatokra is vállalkozhattak a bátrabbak, például rekeszmászásra.

Megkezdődött a Ladik Keresztény Könnyűzenei Fesztivál is. A minden évben Apostagon rendezett fesztivál idén Pécsre, a HungaRióra hajózott. Az ökumenikus fesztiválon számos keresztény művész, előadó, zenekar vesz részt. Az első napon az ITB – Iváncsits Tamás és Barátai, Sillye Jenő, valamint a ZöldGomb együttes adott koncertet.

A napi szentmisét Palánki Ferenc püspök, az MKPK ifjúsági felelőse mutatta be. Szentbeszédében Szent Jakab példáját tárta a fiatalok elé, kiemelve, hogy mindenkiben benne van a vágyódás Isten felé, a forrás keresése, ami számunkra az életet adja. Jakab, mikor meghívást kapott Jézus követésére, testvérével szó nélkül követte. Nem tudták akkor még, mire vállalkoznak, de a hitük megvolt. Útjuk során tapasztalták meg, mit is jelent, hogy nem az élettörténetet választották, hanem az üdvösségtörténetet. Jézus hívására mondott igenünk átformál minket is, mert nemcsak az Ő személye mellett döntünk, hanem a példája által a keresztényi élet mellett is.

A kiengesztelődési estre a Dóm téren gyűltek össze a fiatalok, ahol Böjte Csaba testvér várta őket. Míg a délelőtti előadásban Székely János püspök ugyanis éppen a házasság fontosságáról beszélt, este Csaba testvér a következő lépést emelte ki: a gyermekvállalást. „Legyünk bátrak úgy, mint a gyermek Jézus! – kérte Csaba testvér. – Merjünk jókedvűek, vidámak lenni, és ha elcsatangolunk, engedjük, hogy megtaláljanak! Vállaljátok az életet, vállaljátok a gyermekeket.”

***

A HungaRiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága szervezi együttműködve a Pécsi Egyházmegyével. A találkozóra nemcsak Magyarországról, hanem határainkon túlról is érkeztek fiatalok.

A HungaRio honlapján és Facebook oldalán folyamatosan további beszámolókat olvashatnak a programokról: www.hungario2013.hu www.facebook.com/ifjusagi.talalkozo

Képgaléria szintén megtekinthető a www.hungario2013.hu oldalon.

A HungaRio sajtócsapata/Magyar Kurír