„Íme, újjáteremtek mindent!” – Eredményt hirdettek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye rajzversenyén

Hazai – 2024. június 14., péntek | 11:49

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye idei rajzversenye témájával csatlakozott a Ferenc pápa által meghirdetett gyermekek világnapjának üzenetéhez. A megmérettetés népszerűségét igazolja a beérkezett mintegy 500 alkotás, mely ugyanennyi család részvételét is jelenti. Az eredményhirdetést június 11-én tartották a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A díjakat Palánki Ferenc megyéspüspök adta át.

A gyermeki szív és szem egyből észreveszi az életben, a családban, az Egyházban, a világban Istent, az ő szépségét, mindenható erejét, újjáteremtő szeretetét. A szervezők ezeknek a pillanatoknak a megörökítését várták az öt kategóriában (óvoda és általános iskola 1–2., 3–4., 5–6., 7–8. osztály) meghirdetett rajzpályázaton.

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek – Kovács István elnöknek, Némethné Székely Juliannának, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) tanfelügyeleti főigazgatójának, Papp László plébánosnak, Bessenyei Zsolt és Szabó Tímea rajztanároknak – az 500 alkotás értékelésében.

Kovács István, a zsűri elnöke röviden értékelte a beérkezett rajzokat. „Minden rajz mögött történetet lehet felfedezni, amelyeket számtalan kreatív ötlettel jelenítettek meg a gyermekek” – emelte ki, majd elmondta, hogy az órákig tartó értékelés során végig azt kereste a gyermekek munkáiban, hogyan fogalmazódhatott meg bennük az „Íme, újjáteremtek mindent!” nem könnyű témája.

Majd köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak, a szülőknek, de leginkább a pályázó gyermekeknek a munkájukért, és bátorította őket arra, hogy folytassák a rajzolást, és mindig örökítsék meg a saját történeteiket, gondolataikat, amely számukra is egy meghatározó élményt jelent majd az életükben.

Mi járhatott a gyermekek fejében a munkájuk során? – Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntőjében Kovács István gondolatát folytatva rámutatott: olyanná válunk, amivel foglalkozunk. Ha valaki megpróbálja a gondolatában megfogni és lerajzolni azt, hogy mit jelent Jézusnak ez a mondata: „Íme, újjáteremtek mindent!”, akkor az értelmével, a szívével ezzel kezd el foglalkozni, és ez őt magát is átformálja.

A változás, az újjáteremtés ott kezdődik, hogy én magam is elkezdek változni és jobb akarok lenni. Nem úgy, mint a többiek, hanem önmagamhoz képest. Ma például jobbak akarunk lenni, mint tegnap, hogy ezt a jóságot egyre jobban meg tudjuk érezni, és tovább tudjuk adni, hogy a világban végbemenjen az újjáalkotás, amely Jézusnak köszönhető.

A világ rászorul arra, hogy megjavuljunk, jobbak legyünk. A jóság forrása az Isten. „A rajzokon dolgozva ti magatok is jobbak lettetek, mert akörül forgott a gondolatotok, hogy mit jelent megőrizni a teremtett világot, valamint hogy jobban odafigyeljünk arra, hogy tudatosabban éljünk, egyre jobbak legyünk” – mondta a püspök.

A díjátadó eseményen részt vett Krakomperger Zoltán általános helynök, a székesegyház plébánosa, Németh István püspöki titkár, az EKIF igazgatói, az egyházmegyei hitoktatási iroda munkatársai, a helyezést elért gyermekek, szüleik, felkészítő tanáraik, hitoktatók és lelkipásztorok.

Az egyházmegyei rajzverseny helyezettjeinek névsora kategóriánként ITT olvasható. 

Az eseményről készült további fotók a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Facebook-oldalán megtekinthetők.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria