Kövessük Krisztust, hogy képviselői tudjunk lenni! – Városi keresztút Vácon

2019. április 15., hétfő | 14:41

Többéves hagyomány Vácon, hogy virágvasárnap előtti szombaton – idén április 13-án – a hívek a szenvedéstörténetre emlékezve elkísérik Krisztus keresztjét a város főterétől a Hétkápolna kegyhelyhez.

Idén az imádságokban az üldözött keresztényekért és az európai keresztény értékek megőrzéséért fohászkodtak  a résztvevők.

A keresztút a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény épületétől indult. Beer Miklós váci megyéspüspök bevezetőjében a legnagyobb szeretetről: a jézusi szeretetről beszélt. A Megváltó minden emberért meghalt, nem csak a keresztényekért: „Ez a közös keresztút alkalmat ad arra, hogy tudatosítsuk önmagunkban Isten végtelen szeretetét, aki a Fiát adta értünk. Jézus a mi üdvösségünkért meghalt és feltámadt. Kövessük őt, hogy képviselői tudjunk lenni és segítsünk embertársaink keresztjeinek hordozásában” – mondta.

Az egyes állomásoknál a váci plébániákhoz tartozó közösségek elmélkedései és fohászai hangzottak el: többek között a keresztény üldözöttek megsegítéséért, a keresztény értékrend megőrzéséért, a hívő ember tudatos feladatvállalásáért, a saját és embertársaink keresztjeinek hordozásáért, a hit kegyelméért, a magyar nemzetért, Európa és a világ népeiért, a békéért, a megbocsátásért, a felebaráti szeretetért. Az állomások között nagyböjti énekeket énekeltek a hívek.

Krisztus keresztjét – amelyet felváltva vittek a férfiak – hosszú menet kísérte. Jelen voltak a Váci Férfiszövetség és a rimóczi Szent József Szövetség tagjai, több egyházmegyés pap és diakónus, cserkészek, váci és környékbeli hívők egyaránt. Mivel a Váci Egyházmegyei Karitász lelkinapját ezen a napon tartották a Fehérek templomában, az egyházmegye területéről érkezett karitászcsoportok képviselői – közel százan – is részt vettek az eseményen.


A keresztút a kegytemplom kertjében ért véget, a felállított kereszt előtt Varga Lajos váci segédpüspök hálát adott Isten Fiáért, Krisztus értünk hozott áldozatáért, kereszthaláláért és dicsőséges feltámadásáért. Majd azért imádkozott, hogy a keresztút által minden résztvevő közelebb kerüljön az Úrhoz. A szertartás a püspök áldásával ért véget.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle