Kövessük Krisztust, hogy képviselői tudjunk lenni! – Városi keresztút Vácon

Hazai – 2019. április 15., hétfő | 14:41

Többéves hagyomány Vácon, hogy virágvasárnap előtti szombaton – idén április 13-án – a hívek a szenvedéstörténetre emlékezve elkísérik Krisztus keresztjét a város főterétől a Hétkápolna kegyhelyhez.

Idén az imádságokban az üldözött keresztényekért és az európai keresztény értékek megőrzéséért fohászkodtak  a résztvevők.

A keresztút a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény épületétől indult. Beer Miklós váci megyéspüspök bevezetőjében a legnagyobb szeretetről: a jézusi szeretetről beszélt. A Megváltó minden emberért meghalt, nem csak a keresztényekért: „Ez a közös keresztút alkalmat ad arra, hogy tudatosítsuk önmagunkban Isten végtelen szeretetét, aki a Fiát adta értünk. Jézus a mi üdvösségünkért meghalt és feltámadt. Kövessük őt, hogy képviselői tudjunk lenni és segítsünk embertársaink keresztjeinek hordozásában” – mondta.

Az egyes állomásoknál a váci plébániákhoz tartozó közösségek elmélkedései és fohászai hangzottak el: többek között a keresztény üldözöttek megsegítéséért, a keresztény értékrend megőrzéséért, a hívő ember tudatos feladatvállalásáért, a saját és embertársaink keresztjeinek hordozásáért, a hit kegyelméért, a magyar nemzetért, Európa és a világ népeiért, a békéért, a megbocsátásért, a felebaráti szeretetért. Az állomások között nagyböjti énekeket énekeltek a hívek.

Krisztus keresztjét – amelyet felváltva vittek a férfiak – hosszú menet kísérte. Jelen voltak a Váci Férfiszövetség és a rimóczi Szent József Szövetség tagjai, több egyházmegyés pap és diakónus, cserkészek, váci és környékbeli hívők egyaránt. Mivel a Váci Egyházmegyei Karitász lelkinapját ezen a napon tartották a Fehérek templomában, az egyházmegye területéről érkezett karitászcsoportok képviselői – közel százan – is részt vettek az eseményen.


A keresztút a kegytemplom kertjében ért véget, a felállított kereszt előtt Varga Lajos váci segédpüspök hálát adott Isten Fiáért, Krisztus értünk hozott áldozatáért, kereszthaláláért és dicsőséges feltámadásáért. Majd azért imádkozott, hogy a keresztút által minden résztvevő közelebb kerüljön az Úrhoz. A szertartás a püspök áldásával ért véget.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria