„Miért lettél pápa?” – Ferenc pápa gyerekek kérdéseire válaszolt

Ferenc pápa – 2017. február 21., kedd | 10:47

A szentatya január 20-án, a római Szent Mária Jozefa-plébánián tett látogatása alkalmával a szentmise előtt gyerekekkel is elbeszélgetett, válaszolt a kérdéseikre.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Mi volt az élete legnehezebb pillanata?” – szólt az első kérdés Ferenc pápához, aki azt válaszolta, hogy amikor egy fertőzés következtében majdnem meghalt, és el kellett távolítani tüdejének egy részét.

„Az élet általában könnyű?” – érkezett a következő kérdés. „Nem, az élet nem könnyű – válaszolta a pápa. – Isten ajándéka, de vannak rossz pillanatok, amelyeken túl kell lenni: nekem sok ilyen volt, de leginkább a betegségre emlékszem. Nehézségek mindig vannak és mindig lesznek is, de hittel és bátorsággal le lehet győzni őket.” Hozzátette, hogy hitre és bátorságra az Egyház képviselőjének is szüksége van.

Egy kislány arról kérdezte, milyen érzés pápának lenni. Mosolyogva válaszolt: „Nagy felelősséget érez az ember. (…) Egy olyan ember, aki az Egyházat képviseli, nem járathatja le magát a viselkedésével, nem teheti. A pápa lejárathatja magát? Nem, vigyáznia kell. A pápa Róma püspöke, de a többi püspökkel együtt az egész világ Egyházának lelkipásztori gondozása is a feladata. Püspök és apa: ha egy püspök nem érzi, hogy apa, akkor ott valami hiányzik.”


Egy kisfiú azt kérdezte, miért lett pápa. A szentatya elmagyarázta, hogy vannak emberek, akik összegyűlnek a konklávéra: „Arról beszélgetnek egymással, mire van szüksége az Egyháznak, megvitatják, mi lenne a legjobb számára: ennek az az előnye, annak az… De leginkább imádkoznak. A bíborosok emberi észjárás szerint gondolkodnak, de az Úr elküldi a Szentlelket, aki segíti a választást. Aztán mindenki leadja a szavazatát, és azt választják meg, aki a szavazatok kétharmadát kapja. Sok imádságra van azonban szükség, nincsenek hatalmasok, akik nyomást gyakorolnak a választásra.”


Elmondta, hogy amikor őt megválasztották, 115-en voltak. Megkérdezte a gyerekektől, ki volt a legokosabb közülük, mire ők kórusban válaszolták: „Te!” Ferenc pápa így válaszolt: „Nem, nem lehet tudni. Akit megválasztanak, az talán nem a legokosabb, talán nem a legötletesebb, sem a leggyorsabb abban, amit tennie kell, de ő az, akit Isten szeretne az Egyház számára abban a pillanatban.” Hozzátette, hogy amikor egy pápa meghal, vagy lemond, ahogyan Benedek pápa tette hanyatló egészségi állapota miatt, akkor jön majd egy másik pápa, talán ő ugyanúgy nem az lesz, aki a legokosabb, de ugyanígy választják majd meg, a Szentlélek fényénél.

Gyermekként egészen másra készült – vallotta meg Bergoglio pápa, és közvetlen módon válaszolt arra a kérdésre, mi akart lenni: „Nem viccelek, megmondom az igazat. Hentes akartam lenni.”


A beszélgetés végén rövid tanítást adott a gyerekeknek a Szentháromságról. „Isten egy vagy három?” – kérdezte tőlük. A válaszok után így szólt: „Ha egy, akkor az Atya az Isten? Vagy a Fiú? Vagy a Szentlélek? Hárman vannak… nem könnyű ezt megérteni. Három személy van, de ez a három alkotja az egyetlen Istent, rendben?”

Forrás: Zenit.org

Fotó: News.va

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria