„Mindenkit arra kérek, hogy imádkozzon értünk” – Tűz a libériai püspöki konferencia titkárságán

Kitekintő – 2021. október 25., hétfő | 19:30

Kiégett a Libériai Katolikus Püspöki Konferencia (CABICOL) Nemzeti Katolikus Titkárságának épülete az október 19-én, kedden reggel 10.30 körül keletkezett tűzben.

Dennis Cephas Nimene, a CABICOL titkára tájékoztatta a vatikáni Fides hírügynökséget a történtekről: „A tűz a szobám plafonján keletkezett, de szerencsére mind az irodáinkban dolgoztunk ekkor” – írja Dennis atya. „A titkárság személyzete megpróbálta kordában tartani a lángokat, de végül meg kellett várnunk a tűzoltókat, akik egy órával később érkeztek” – mondta a titkár, aki a Pápai Missziós Művek libériai igazgatója is. A PMM libériai székhelye is a kiégett épületben található.

„Semmit sem tudtunk megmenteni” – mondta Dennis atya. „Minden dokumentum (akták, jelentések stb.) elpusztult a tűzben, illetve az összes személyes holmim, a könyveim, a ruháim is. Most arra várunk, hogy a Nemzeti Tűzoltóság megállapítsa a tűz keletkezésének okát” – emelte ki a püspöki konferencia titkára, akinek jelenleg a Betegápoló Irgalmasrend ad szállást. A titkár irodája ideiglenesen a Liberia Caritas épületébe költözött.

„A tűz utáni napon – mondta Dennis atya – Dagoberto Campos Salas, a libériai apostoli nuncius, forontonianai érsek; Lewis Ziegler emeritus érsek és Gabriel Blamoh Jubwe apostoli adminisztrátor a helyszínre látogatott, hogy meggyőződjön a veszteségről és kifejezzék, hogy e tragédia alkalmával is a püspöki testület titkárságának dolgozói mellett állnak. Sokan telefonáltak, hangot adva szolidaritásuknak, beleértve Gbarnga püspökét, Anthony Fallah Borwah-t, és Cape Palmas püspökét, Andrew Jagaye Karnley-t is.” Dennis atya mindenkit arra kér, hogy imádkozzanak értük.

Libéria, hivatalos nevén Libériai Köztársaság Nyugat-Afrikában fekszik. Fővárosa és legnagyobb városa Monrovia. A területe 111 369 négyzetkilométer, népessége körülbelül 4,9 millió fő. A hivatalos nyelve az angol, ezen kívül még 31 őshonos nyelvet beszélnek az országban. A 2008-as népszámlálás adatai szerint Libéria népességének 85,5%-a keresztény, 12,2%-a muszlim, 1,5% vallástalan, 0,5% hagyományos vallások követője, 0,3% pedig egyéb vallást követ.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria