„Miserando atque eligendo” – Ferenc pápa címere és jelmondata

Ferenc pápa – 2023. április 26., szerda | 15:41

Ferenc pápa úgy döntött, hogy megtartja a püspökké szentelésekor választott címerét, amelyet a vonalvezetés egyszerűsége jellemez; valamint korábbi jelmondatát is megőrizte: „Miserando atque eligendo”, azaz „Megkönyörült, és kiválasztotta”. A Szentszék hivatalos, olasz nyelvű oldalán közzétett ismertetés fordítását közöljük.

A kék pajzs fölött a pápai méltóság szimbólumai kaptak helyet, ugyanazok, amelyeket elődje, XVI. Benedek pápa is használt (a mitrán, azaz a püspöksüvegen keresztbe tett arany- és ezüstkulcs, amelyeket vörös zsinór köt össze). A pajzson a pápa szerzetesrendjének, a Jézus Társaságának (jezsuiták) emblémája látható: sugárzó nap, amelyen vörössel az IHS betűk, Jézus monogramja látható. A H betűt kereszt koronázza; a betűk alatt három fekete szög van.

Lejjebb a pajzson egy csillag és egy nárdusvirág látható. A csillag az ősi szimbolika szerint Szűz Máriát, Krisztus és az Egyház anyját jelképezi; míg a nárdusvirág Szent Józsefet, az Egyetemes Egyház védőszentjét. A hagyományos spanyol ikonográfiában Szent Józsefet szőlővel a kezében ábrázolják. Azzal, hogy a pápa ezeket a jelképeket viseli a pajzsán, a Szűzanya és Szent József iránti különleges tiszteletét fejezi ki.

Ferenc pápa jelmondata Beda Venerabilis Máté ünnepéről szóló 21. homíliájának (CCL 122, 149–151) egyik szakaszából származik, amely így hangzik: „Vidit ergo Jesus publicanum, et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi, »Sequere me«”. [„Látta tehát Jézus a vámost, és mivel rajta megkönyörülvén és őt kiválasztván látta, így szólt hozzá: »Kövess engem.«”]

Ez a homília az Isteni Irgalmasság tiszteletére íródott, és az imaórák liturgiájában Szent Máté ünnepén olvassák fel. Ennek különös jelentősége van a pápa életében és lelkiségében. A 17 éves Jorge Bergoglio ugyanis 1953-ban, Szent Máté ünnepén egészen különleges módon tapasztalta meg Isten szerető jelenlétét az életében. Egy gyónás nagyon mélyen érintette, és megérezte Isten irgalmasságát, aki gyengéd szeretettel teli tekintetével hívta őt a szerzetesi életre, Loyolai Szent Ignác példáját követve.

Miután püspökké szentelték, Bergoglio ennek az eseménynek az emlékére, amely Istennek és Egyházának való teljes odaadása kezdetét jelentette, jelmondatául és életprogramjául Beda Venerabilis szavait választotta: miserando atque eligendo (megkönyörült, és kiválasztotta), amelyeket megtartott pápai címerében is.

Forrás: vatican.va

Fotó: Mudrák Attila/Keresztény Múzeum

Magyar Kurír
(hj)

Kapcsolódó fotógaléria