„A püspök feladata a szolgálat, és nem az uralkodás” – Három püspököt szentelt Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. március 21., szerda | 11:23

Március 19-én, Szent József ünnepén a Szent Péter-bazilikában ünnepélyes szentmise keretében a Szentatya három püspököt szentelt, akik apostoli nunciusként folytatják szolgálatukat.

„Kedves testvérek, akiket az Úr választott ki, gondolkodjatok el arról, hogy az emberek közül és az emberekért lettetek kiválasztva, illetve arról, hogy arra lettek kijelölve, hogy Isten dolgaival foglalkozzatok, és ne más dolgokkal – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Nem azért, hogy üzleteljetek, nem a világiasságra és nem a politikára. A püspökség valójában egy szolgálat neve, nem kitüntetés. A püspök feladata a szolgálat, és nem az uralkodás – a Mester tanítása szerint: »Aki a legnagyobb közületek, váljon a legkisebbé.« Aki pedig kormányoz, legyen olyan, mint aki szolgál. Meneküljetek el attól a kísértéstől, hogy hercegekké váljatok.”

A püspökszentelési homíliában a pápa arra hívta az új püspököket, hogy mindig kövessék a Jó Pásztor példáját. „A rátok bízott egyházban legyetek hűséges őrzői és kiszolgáltatói Krisztus szolgálatának, akit az Atya állított családja élére. Kövessétek mindig a Jó Pásztor példáját, aki ismeri juhait, akik ismerik őt, és akikért nem habozott életét adni” – kérte.

A Szentatya három püspököt szentelt:

– a lengyel Waldemar Stanisław Sommertag a pelplini egyházmegye papja, Nicaragua kinevezett apostoli nunciusa;

–  Alfred Xuereb XVI. Benedek második személyi titkára volt, néhány hónapig Ferenc pápáé is, majd a Gazdasági Titkárság főtitkár prelátusa lett, most a dél-koreai apostoli nunciatúrán folytatja szolgálatát;

– José Avelino Bettencourt prelátus, a vatikáni Államtitkárság jelenlegi protokollfőnöke, Örményország és Grúzia pápai képviseletét vezeti majd.

Alfred Xuereb és José Avelino Bettencourt elhagyják a Római Kúriát.

A szent atyák hagyományából megörökölt ősi és látványos rituálé szerint a homília után az új püspökök elfogadták az Egyház és Isten népe iránti ünnepi kötelezettségeiket. A kézföltétel és a szent krizmával való felkenés után megkapták az evangéliummal együtt a szolgálat jelképeit: a gyűrűt, a püspöksüveget és a pásztorbotot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria