30 éves a farkasréti templom

Hazai – 2007. április 17., kedd | 16:01

Irgalmasság vasárnapján, április 15-én este hat órakor Juliusz Janusz apostoli nuncius celebrálta a farkasréti templom felszentelésének évfordulóján az ünnepi szentmisét.

Szederkényi Károlyon, a templom jelenlegi plébánosán túl jelen volt a szentmisén Esterházy László kanonok, máriaremetei plébános, Forgács Alajos kelenföldi és Vendrey Gábor megyeri plébánosok. Részt vettek továbbá a templom lelkipásztorai: Gáspár Miklós, Hankovszki Béla nyugdíjas kisegítők, és Stift Zoltán káplán. A XII. kerület részéről az ünnepi szentmisén megjelent Pokorni Zoltán polgármester, és Lovas Pál alpolgármester is.

Az egyházközség képviselőtestületének elnöke a szentmise előtt köszöntötte a nunciust, és vázolta a temlom építésének történetét. Szentbeszédben Stift Zoltán káplán kitért arra, hogy a farkasréti templom olyan hely, ahol az isteni irgalmassággal nem az elméletek szintjén, hanem nagyon is konkrétan találkozhatnak a hívek. Ahhoz, hogy ez a találkozás létrejöjjön, az ember részéről alázatra, és Isten iránti bizalomra van szükség.

A szentmise végén Szederkényi Károly plébános, a Budai-Északi Espereskerület esperese mondott köszönetet Juliusz Janusz apostoli nunciusnak, aki pappá szentelésének 40. évfordulója alkalmával látogatott el az alapításának 30. évfordulóján hálát adó Mindenszetek Plébániára. (Karol Wojtyla érsek szentelte pappá 1967. március 19-én, Virágvasárnap Krakkóban.) A nuncius a záró áldás előtt humorral fűszerezett szavakkal fejezte ki örömét, hogy jelen lehetett ezen az ünnepen.

A Budapest-Farkasrét Mindenszentek Plébánia közössége tridiummal készült a templom felszentelésének, és az önálló plébánia megalapításának 30. évfordulójára. A nagyhét első napjaiban az esti szentmisék keretébenben a plébánia egykori káplánjai mondtak szentbeszédet: április 2-án Temesszentandrási Péter újpesti plébános, 3-án Hegyi Balázs tabáni plébános, illetve 4-én Vendrey Gábor SDB, megyeri plébános.

Április 10-én, a templom felszentelésének pontos évfordulóján, az este 6 órakor kezdődő szentmisét Kránitz Mihály professzor celebrálta, aki három esztendőn keresztül végzett lelkipásztori munkát a farkasréti plébánián, segítséget nyújtva Szederkényi Károly atyának a lelkipásztori feladatok ellátásában.

Magyar Kurír