500 éves a brassói Ferences Rend

Megszentelt élet – 2006. október 10., kedd | 9:42

Letelepedésének 500. évfordulóját ünnepelte a Ferences Rend október 3-án és 4-én Brassóban.

„A Magyar Helynökség vezetősége 1507-ben fogadta el a Brassói Ferences Kolostor alapítását, az esztergomi káptalanon, Laskay Osvát főnöksége idején, egyszerre a futaki kolostorral. A káptalan ez évben a brassói kolostorba már személyi beosztást eszközöl, így döntése az elfogadásról már a befejezettséget jelzi. Annál is inkább, mert az 1506. évi katalógusban is szerepel már. Korábbi adatunk nincsen róla. De a kolostor használatba vétele arra mutat, hogy pár évvel hamarabb megjelentek a testvérek a városban az építkezés végett és annak ideje alatt” – olvasható Benedek Fidél ferences szerzetes Az Erdélyi Ferences Rendtartomány című könyvében. Sajnos az első brassói ferences kolostor nem volt hosszú életű, mindössze negyedszázadot tartott az első letelepedés. A kolostor, amelyben magyar barátok éltek, a Ferdinánd király és Szapolyai János közötti ellentét áldozata lett, s rövid idő múlva lerombolták.

A második letelepedés a jelenlegi helyen 1724-ben történt, amikor a városi tanács a jezsuitáktól elhagyott Szent János utcai templomot május 22-én átadta a rendnek. 

Az első letelepedés 500. évfordulójának megünneplésére való előkészületekben a hangsúly azon volt, hogy a templomunkat látogató hívek egyre jobban megismerjék Szent Ferencet, a Ferences Rendet és lelkiséget, illetve a brassói kolostor, valamint a ferencesek történetét. Ennek érdekében Róbert testvér, a jelenlegi házfőnök 9 részből álló előadássorozatot szervezett a tavasszal, meghívott előadókkal. A középiskolás diákok számára az Internet segítségével pályázatot hirdetett meg Szent Ferenc alakjáról. Több mint 25 fiatal nyert díjat a pályázaton. A jutalom egyhetes nyári tartózkodás volt a brassói kolostorban, lelki programmal, városnézéssel és kirándulással összekötve. Ez két csoportban történt: az első csoportban a Szatmár, Nagyvárad és a Kolozsvár környékiek, a másodikban csíkiak és háromszékiek voltak.

Az évforduló ünneplése október 3-án délután román nyelvű szentmisével és képes előadással kezdődött, majd október 4-én délelőtt 11 órakor a kerületi papság és a hívek jelenlétében bemutatott ünnepi szentmisével zárult. A főcelebráns Tamás József gyulafehérvári segédpüspök volt.

A püspök a szentbeszéd bevezetőjében köszönetet mondott az Erdélyi Szent István Királyról nevezett Ferences Rendtartománynak a ferencesek által végzett sok száz éves szolgálatért, egész Erdélyben és Brassóban. Ezt követően Szent Ferenc lelkiségének négy jellemző vonása által hozta közelebb a jelenlévők számára 780 év távlatából az ünnepelt szentet. A püspök Szent Ferenc életéből különösképpen a szegénység szeretet, a derűs életszemlélet, a természet szeretet, és a szenvedő Krisztus szenvedélyes szeretetet hangsúlyozta.

Tamás József a szentmise végén köszöntötte a négy személyből álló helyi közösséget, majd Isten kegyelmét kérte az újabb 500 évhez, illetve ahhoz az időszakhoz, amelyet „Isten még jónak lát engedélyezni a ferencesek számára Brassóban”.

Szilveszter testvér/Magyar Kurír