550 éve hunyt el a művészek patrónusa, Fra Angelico

Kitekintő – 2006. február 20., hétfő | 15:05

Ünnepi szentmisével emlékeztek a domonkos barát sírja fölött a Santa Maria sopra Minerva templomban.

 

Február 18-án, szombaton az egyházi javakért felelős pápai bizottság ünnepi szentmisével emlékezett a domonkos Fra Angelico halálának 550. évfordulójára a művészek védőszentjeként tisztelt festő sírjánál, a római Panteontól nem messze található Santa Maria sopra Minerva templomban.

A kortársai által Angyaliként (Angelico) és Boldogként (Beato) emlegetett Fra Giovanni da Fiesole festőt 1984-ben iktatta be II. János Pál pápa a boldogok sorába. „Élete, a neki adott névvel teljes összhangban, egy rendkívüli ’ének’ volt Istennek: ének az angyalok előtt” – mondta a boldoggá avatási misében a pápa. „Egész élete Isten dicsőségét énekelte, amelyet mint valami kincset a szíve legmélyén hordozott és kifejezett műalkotásaiban. Fra Angelicót az egyház emlékezete és a művészettörténet rendkívüli vallásos festőként őrizte meg. Szent Domonkos fiaként a maga módján, ecsetjével fejezte ki az isteni titkok ’summáját’, ahogy Aquinói Szent Tamás a teológia nyelvén hirdette. Műveiben a színek és a formák ’leborulnak Isten szent temploma előtt’ (Zsolt 138,2), és különleges hálaadást zengenek az ő nevének.”

Guido di Pietro a XIV. század végén született, 1418-ban lépett be fivérével a fiesolei domonkosok közé, itt kapta a Fra Giovanni nevet. Festőként hamar nagy hírnévre tett szert. IV. Jenő pápa, aki 1434-ben a Szent Márk kolostorban szállt meg, ahol megcsodálhatta műveit, 1445-ben a Vatikánba hívta. A krónikák szerint a pápa felajánlotta neki a firenzei érseki címet, de a barát nem tartotta magát méltónak arra, hogy népeket kormányozzon. Fra Angelico 1447-ben freskóciklus festésébe kezdett az orvietói dómban, de már nem tudta befejezni. 1455. február 18-án Rómában halt meg.

A jubileumi évfordulóhoz kapcsolódóan szombat délután a bazilika melletti kolostorban bemutatták a molisei Fernando Di Stefano alkotását, amely a római apostoli kancellária palotáját ábrázolja. Ez az épület ma az egyházi kulturális javak pápai bizottságának a székhelye. A rézkarcot átadták Mauro Piacenzának, a pápának és a bizottságnak szánt ajándékként. A meghívottak között számos művész és a műemlékvédelem területen dolgozó volt jelen.

Az ünnepi szentmise után a Fra Giovanni da Fiesole halálának 550. évfordulójára felállított nemzeti bizottság bemutatta azt az emlékérmet, amelyet az Olasz Művészek Katolikus Egyesülete fennállásának 60. évfordulójára hirdetett pályázat győztesének munkája alapján készítettek el. Az érem – Alessandro Verdi alkotása – egyik oldalán Beato Angelicót ábrázolja, hátlapja pedig a mester Angyali üdvözletét, amely a firenzei Szent Márk-kolostort díszíti.

korazym.org/Magyar Kurír

Képek: www.uni-leipzig.de,  www.scuolavsc.it