A bocsánatkérés jegyében: Calabria készül Ferenc pápa júniusi látogatására

Kitekintő – 2014. május 7., szerda | 9:05

Május 6-án, kedden sajtótájékoztatón ismertették az egyházmegyei előkészületeket Cassano allo Ionio városában, amelyet Ferenc pápa június 21-én fölkeres majd – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Az újságírókat Leonardo Sapienza, a Pápai Ház Prefektúrájának régense, valamint Nunzio Galantino, a város püspöke tájékoztatta, akit nemrég nevezett ki a Szentatya az Olasz Püspöki Konferencia főtitkárává.

Galantino püspök a Vatikáni Rádiónak elmondta: A program utolsó részletei még kidolgozásra várnak, de az biztos, hogy a Szentatya június 21-én, szombaton az egész napot Cassano allo Ionióban tölti, délután 5 órakor pedig szentmisét mutat be. A dél-olasz egyházmegye közössége nagy lelkesedéssel készül a pápa ajándékértékű látogatására. Elindítottak egy ún. „Bocsánat missziót”, amelynek ötlete onnan jött, hogy Ferenc pápa bocsánatot kért a hívektől, amikor elkérte püspöküket a hét néhány napjára.

Az egyházmegye pedig úgy gondolta, hogy szintén bocsánatot kell kérnie. És hogy kitől? – erre Galantino püspök így válaszolt: a szegényektől, akiket sokszor egyedül hagyunk az utcán. A Karitász jól tudja, mit jelent ma bocsánatot kérni a szegényektől. A fiataloktól, amiért nem mindig adtuk meg nekik a lehetőséget, hogy megvalósítsák álmaikat. Azért is bocsánatot kérünk tőlük, mert gyakran lemondunk nevelői feladatunkról. Bocsánatot kell kérnünk továbbá a nem hívőktől, mert olykor úgy éljük meg vallásosságunkat, hogy figyelmen kívül hagyjuk a nem hívők érzékenységét, amiért olyasmit teszünk és mondunk, ami nem ér el hozzájuk vagy egyenesen zavarja őket. Lelkipásztori szinten is újra kell vizsgálnunk bizonyos magatartásformákat, vallásos tapasztalatunk kifejezési módját. Mindezek felett pedig bocsánatot kell kérnünk a calabriai földtől, amely gyönyörű, de sajnos az önzés sebeit viseli magán.

Calabriának bizonyára a javára válik majd a Szentatya látogatása. Cassano allo Ionio püspöke ezzel kapcsolatban azt reméli, hogy segít meghallani azoknak a hangját, akik régóta kiáltanak segítségért e földön, de sokszor csukott fülekre találnak. Ha sikerülne eljuttatni ezeknek az embereknek a hangját a megfelelő helyre és találnánk személyeket, akik tesznek is konkrét lépéseket az érdekükben, akkor már előrébb lennénk – fűzte hozzá a calabriai főpásztor.

Magyar Kurír