A Boko Haram novemberi mérlege Nigériában: több mint száz halott, elraboltak egy papot is

Kitekintő – 2020. december 1., kedd | 10:32

Az ENSZ bejelentése szerint november 28-án a Boko Haram fegyveresei több mint száztíz földművest gyilkoltak meg Zabarmari településen, az észak-nigériai Borno államban fekvő Jere környéki rizstermesztők közösségéből.

„November 28-án kora délután motorkerékpáron érkező fegyveres férfiak brutális támadást hajtottak végre a Koshobe földjein és Jere közigazgatási területén található más földműves közösségekben dolgozó civil férfiak és nők ellen” – nyilatkozta Edward Kallon, az ENSZ nigériai humanitárius koordinátora, aki szerint a kíméletlen támadásban sokan megsebesültek, és a Boko Haram harcosai sok nőt elrabolhattak.

A véres támadás feltételezhetően bosszúból történt, amiért a földművesek elfogták és átadták a helyi biztonsági erőknek a Boko Haram egyik tagját.

Ignatius Ayau Kaigama abujai érsek sajnálatát fejezte ki, amiért a nigériai kormány kizárja a Katolikus Egyházat a Boko Haram terrorcselekményeinek áldozatai számára létrehozott segélyprogramokból. „A Katolikus Egyházat – tapasztalata ellenére, ahogy a szegényekkel és a szegényekért él, s annak dacára, ahogy a terrorizmus és más katasztrófák áldozatait segíti – meglepő módon nem vonták be a külföldi kormányok által nyújtott segélyek elosztásába” – fogalmazott Kaigama érsek a Szükséget Szenvedő Egyház szervezet által közzétett nyilatkozatában.

Az érsek hozzátette: „Ugyanígy, amikor a kormány létrehozta az ország északkeleti részének fejlesztéséért felelős bizottságot, ahol a Boko Haram is működik, nem hívott egy képviselőt sem a Katolikus Egyház részéről, melynek Igazságosság, Fejlődés és Béke Bizottsága jelentős lelki és pszichológiai munkát végzett, és anyagi támogatást nyújtott a terrorcselekmények által sújtott emberek ezrei számára.”

A bizonytalanság a szövetségi fővárost, Abuját is sújtja. „A múlt héten az abujai főegyházmegye egyik egyházközségében a plébánia épülete mögül egy család öt gyermekét rabolták el; másnap pedig elraboltak egy nőt, aki a templomi esküvőjére készülődött. Azóta sem találták meg őket” – mondta az érsek.

Egy katolikus pap is az emberrablók kezére került. Matthew Dajo atyát november 22-én, vasárnap támadták meg és rabolták el fegyveresek a Szent Antal-plébániáról az abujai Yangojiban. „Az egyik papomat elrabolták, és még mindig fogságban van. Kérlek titeket, imádkozzatok a szabadulásáért!” – mondta Kaigama érsek.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Catholic Broadcast Commission, Nigeria/Facebook; wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria