A Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolva indulnak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium 9. osztályai

Külhoni – 2022. május 27., péntek | 9:44

Marosvásárhelyen jogilag a Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolódva indulnak a következő tanévben a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 9. osztályai, miután a bíróság érvénytelenítette a tanintézetet létrehozó miniszteri rendeletet – számolt be róla május 25-én, szerdán a Székelyhon.ro portál.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a portálnak elmondta, nem érkezett meg a tanfelügyelőséghez az a minisztériumi eligazítás, amely alapján a katolikus gimnázium ügyét átfogóan rendezhették volna. Ennek hiányában a tanfelügyelőség vezető testülete csak a legsürgetőbb kérdésekről döntött kedden, amelyekről saját hatáskörben dönthetett.

Azt a három osztályt, amelyet ősszel a katolikus iskola indított volna, intézményileg a Bolyai Farkas Gimnázium alá helyezték. Ugyanazok a szakok, profilok indulnak, a tanulmányi helyszín is marad, de a Bolyai alá fognak tartozni egyelőre – fejtette ki a portálnak Illés Ildikó. Hozzátette, hogy azok a diákok, akik a katolikus gimnáziumban a nyolcadik osztályt végzik, a Bolyai-gimnázium által szervezett képességvizsgán vesznek részt.

A legfontosabb most az volt, hogy a kilencedik osztályok sorsát és a nyolcadikosok vizsgáját biztosítsuk, nyugtassuk meg a szülőket, hogy vizsgázhatnak a diákok, és lesz helyük, ahol továbbtanulhatnak – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

*

A román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő intézményt azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette, hogy a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-hez (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) való csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria