A hála és a köszönet virágai – Különleges csokrokkal várták Ferenc pápát Budapesten

Ferenc pápa – 2021. szeptember 17., péntek | 16:52

Kruchió László monori műhelyében készültek a csokrok, amelyeket érkezésekor és továbbindulásakor átadtak Ferenc pápának a repülőtéren. A készítő nagy szeretettel és örömmel állította össze a virágkompozíciókat. A vatikáni protokollszolgálat pedig visszajelzett, mennyire tetszettek a Szentatyának a különleges összeállítások, és az, hogy a virágok jelentését is mellékelték.

A Kruchió Design megálmodója és vezetője, Kruchió László számára fontos a hite és a Katolikus Egyházhoz tartozása, számtalan megbízása mellett szívesen díszít templomokat, egyházi rendezvények helyszíneit. Különleges ajándékként élte meg, hogy ő készíthette a Ferenc pápát köszöntő csokrokat, amelyeket nagy gonddal állított össze, és részletes leírást is mellékelt hozzá a növények jelentéséről.

A pápának érkezésekor átadott csokorban volt fehér jázmin a kegyelem jelképeként; fehér liliom mint az égi tisztaság jele; kerti ruta, a tiszta látás és az irgalom jelképe; szagos müge az alázatosságra utalva; frézia, az ártatlanság, tisztaság szimbóluma, valamint kakukkvirág (mayflower), amelynek jelentése: szívesen látott.

Az elutazáskor átadott csokorban a hála virágai kaptak helyet: volt őszirózsa, a szeretet jelképe; bittersweet, az igazságé; heliotrope az örök szeretet, elhivatottság jeleként; izsóp az áldozatot, tisztaságot szimbolizálva; ibolya mint a szerénység jelképe, valamint hortenzia, ami a szívből jövő hálát fejezi ki.

Ezenkívül olyan bibliai növények is kerültek  az összeállításba, amelyek mély jelentéssel bírnak. Kruchió László használta a békét szimbolizáló olívaágat – ez mind a fogadáskor, mind pedig az elbúcsúzáskor átadott csokorban kiemelt hangsúlyt kapott. A ciprusfélék az örökkévalóság és az élet körforgásának jelképeként színesítették a válogatást. A fűszeres illatok az élet szeretetét és szépségét hordozzák magukban: a rozmaringágak, valamint a kakukkfű pici, kerekded, apró levelei a finomságot és az őszinteséget fejezik ki; a babér levelei pedig, a fehér liliomszálak mellett, az őszinte tisztaságra utalnak.

Forrás: Kruchió Design

Fotó: MTI

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria