A házasság kapujában – Veszprémben „szóltak be” a lelkipásztoroknak

Hazai – 2020. február 21., péntek | 14:00

A házasság hete alkalmából szerveztek a veszprémi Hangvillában „Szólj be a papnak!” beszélgetést február 12-én. A megjelölt téma ez volt: A házasság kapujában.

Isó Dorottya evangélikus lelkész, Závodi Zsuzsanna református lelkész, Takáts István katolikus pap, érseki helynök várta az érdeklődőket. A vitaest moderátora Varga Endre, a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője volt.

A lelkipásztorok őszintén válaszoltak a résztvevők kérdéseire, történeteket felidézve, melyekkel szolgálatuk során találkoztak. Szóba került a fiatalok közösségi médiában, interneten való jelenléte, a média által sugallt hamis képek okozta veszély, a fiatalok elköteleződésének hiánya, a tabuk megszűnése.

Felmerült a kérdés, hogy ha a házasságok fele válással végződik, van-e értelme még házasságot kötni? Tényleg csak egy papír a különbség az együttélés és a házasság között? Hogyan vélekednek az egyházak a házasság előtti együttélésről, valamint lehet-e ok a válásra?

Ha párválasztásról van szó, akkor fontos, hogy olyan embert keressek, akivel az élet céljaiban és alapkérdéseiben egyet tudok érteni – hangsúlyozta Isó Dorottya evangélikus lelkész.

Závodi Zsuzsanna református lelkész elmondta, ha a tizenéveseket megkérdezi, létezik-e örök hűség, a legtöbb fiatal azt mondja, hogy létezik. Az igazi kérdés, hogy mit tesznek ezért. Závodi Zsuzsanna úgy fogalmazott: Van örök szerelem, de ennek át kell alakulnia bizalommá és önátadássá. Tudni kell azt mondani, hogy a másik javát keresni jobb, mint a sajátomét.

Erre reagálva Takáts István érseki helynök elmondta: Nem az igazit kell keresni, hanem az igazat, akiért érdemes változni, akiért érdemes akár korlátozni magamat. Hiszen amikor két ember találkozik, akkor két világ is találkozik. Nagyon fontos mindenestől igent mondani a másikra.

Az eseményről a bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria