A helyén maradhat II. János Pál szobra Franciaországban

Kitekintő – 2015. december 19., szombat | 22:00

Franciaországban a nantes-i közigazgatási bíróság december 15-én másodfokon hozott jogerős ítéletet a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló pápaszobor sorsáról. A korábbi ítéletét, mely II. János Pál pápa közterületen emelt emlékművének lebontására szólított fel, hatályon kívül helyezték.


Amint arról korábbi tudósításunkban beszámoltunk, a II. János Pál pápa tiszteletére a helyi önkormányzat által a róla elnevezett közterületen emelt, Zurab Cereteli grúz származású orosz szobrász ajándékaként felállított emlékmű lebontására szólította fel 2015. május elején a francia kisvárost a rennes-i közigazgatási bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel, ezért „el kell távolítani”. Az ítélet végrehajtására hat hónapot szabtak meg.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését korábban a bíróság.


Bár a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött a Facebookon, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, sem a helybéliek nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy sor kerülne a kilenc éve felállított szobor lebontására, elszállítására, más helyen való befogadására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.

A városka egykori polgármestere, Paul Anselin a jogerős ítélet után boldogan nyilatkozta: „A legszebb karácsonyi ajándékot kaptuk, amit adhattak nekünk.”

Az emlékmű bírálói kilátásba helyezték, hogy az Államtanácshoz (Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága – a szerk.) fordulnak további jogorvoslatért. Paul Anselin ennek kapcsán hangsúlyozta: „Folytatom a harcot mindaddig, amíg Isten életben tart! Ploërmel többsége velünk van, és semmi okunk sincs arra, hogy azon kisebbség akaratát hagyjuk felülkerekedni, akik nem fogadják el Franciaország keresztény gyökereit!”

Forrás és fotó: Famille Chrétienne, Radio Notre Dame

Mézner Mariann/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria