A Hermina-kápolnát bemutató kiállítás nyílt Zuglóban

Kultúra – 2016. szeptember 9., péntek | 11:40

„Lovagok a Hermina-kápolnában” címmel időszaki kiállítás nyílt szeptember 7-én a budapest-zuglói Lipták Galériában. A tárlat az idén 160 éves Hermina műemlék kápolnát, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyar közösségének lelki központját mutatja be.

A Hermina úti, önkormányzati tulajdonú Lipták-villában működő galéria Zugló történelmi nevezetességeinek megismertetését tekinti küldetésének. A havi rendszerességgel frissülő tárlatokat növekvő figyelemmel követi a kerület lakossága.

A szeptember 7-én megnyílt kiállítás Zugló legrégebbi szakrális épületét, a Hild József által tervezett Hermina-kápolnát és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend benne működő magyarországi közösségét mutatja be, gazdag képi és tárgyi anyag: fotók, ruházatok, korabeli oklevelek, dokumentumok, inszigniák és kiadványok segítségével. Összeállításában a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője, Millisits Máté művészettörténész működött közre, aki a kápolna történetének ismertetésével nyitotta meg a tárlatot.

A kápolna 2004. szeptember 10-e óta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi közösségének lelki székhelye. Jungbert Béla helytartó a lovagrend történetét és hazai működését ismertette a tárlat megnyitóján.

A kiállítást október 3-ig lehet megtekinteni; kedden, csütörtökön és pénteken 11 és 15 óra között, szerdán 12 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 14 óra között. Szeptember 17-én és 18-án a Lipták-villa is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében az épület hétköznapokon zárt területei is megtekinthetők lesznek. Ezzel egy időben a kiállítás is látogatható. Cím: 1146 Budapest, Hermina út 3.

Forrás: Majzik Edit/Lipták Galéria

Fotó: Lipták Galéria

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria