A közös cselekvésbe vetett hit erejével – Online imát tartottak az ENSZ-klímacsúcs döntéshozóiért

Hazai – 2023. december 1., péntek | 15:47

A magyarországi egyházak teremtésvédelmi szervezeteinek meghívására november 30-án hazánk is csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez: az online térben ajánlották fel imáikat keresztények az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája döntéshozóiért. Székely János püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, Khaled A. László metodista szuperintendens, Kodácsy Tamás református lelkész vezették az imát.

A magyarországi egyházak teremtésvédelmi szerveinek és szervezeteinek ökumenikus közössége meghívására csatlakoztak keresztény közösségek a Dubajban tartott ENSZ-klímakonferencia, a COP28 nyitónapján tartott világméretű, az online térben zajló imakezdeményezéshez, melyet azért ajánlottak fel a döntéshozókért, hogy „bátor, elkötelezett döntések szülessenek világunk egyenlőtlenségeinek és fájdalmainak enyhítésére” – fogalmaznak a felhívásban.

Az idén 28. alkalommal megtartott COP-ra november 30. és december 12. között kerül sor az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban. Az ENSZ éghajlati kérdések megvitatására szervezett idei csúcskonferenciájára különösen nagy várakozással tekintenek a szakemberek és a világ állapotáért aggódók: a 2015-ös párizsi megállapodás óta megtorpanó folyamatban előrelépéseket várnak.

Az imaórát kezdeményező katolikus hátterű Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviseletében Nemes Csaba azt fogalmazta meg, hogy „történelmi” megállapodásnak kell születnie Dubajban: „Van mit tenni, van remény, és vannak eszközök.” Az online ima résztvevőit Szűcs Boglárka köszöntötte az Ökogyülekezeti Mozgalom nevében.

Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet képviseli Magyarországot a klímakonferencián. Útban Dubaj felé videoüzenetben kapcsolódott az ökumenikus imakezdeményezéshez. Megerősítette: fontos döntéseket várunk a tanácskozástól. Komoly válság előtt áll a világ, a környezet védelme az emberiség védelme, maguknak kell megmentenünk a bolygót. Együtt tudunk megmenekülni, de látni kell, hogy vannak sérülékenyebb országok, melyek jobban ki vannak téve a klímaváltozás okozta veszélyeknek. Senkit sem hagyhatunk magára ebben a küzdelemben.

A klímaválás rendszerszintű válaszokat, globális fellépést igényel a „megkülönböztetett felelősség elve” szerint: néhányan ugyanis többet tudnak tenni, mint mások, s ezek után osztozhatunk a terhekben és az előnyökben. Túlfogyasztásunk miatt elértük fizikai erőforrásokban növekedésünk határait, de szellemi, kulturális és a kreatív együttműködés terén nincsenek előttünk korlátok.  „Összetört a világ. Rosszak a mögöttes gondolatok. Egyedül a hit képes helyreigazítani ezeket a rossz gondolatokat. A vallási közösségekre ezért hatalmas felelősség hárul. Hinnünk kell a közösségi cselekvés erejében, hogy egyéni és közösségi szinten is változásra és változtatásra képes cselekvő testvérek vagyunk” – fogalmazott a magyar delegáció tagja.  

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke a közös ima bevezető elmélkedésében a vízözön történetének egyik üzenetét értelmezte: A rendezett világ visszahull a káoszba, ha az ember zsarnokává, kizsákmányolójává lesz. Óvni, megőrizni Noé bárkája képes, ahol ember és ember, ember és állat testvérként él, és átmenti az életet. Ferenc pápa minőségi növekedést sürget az egyszerűség, alázat és szolidaritás jegyében.

Az imaóra során váltakozva hangzottak el elmélkedések, szabad és kötött imák; tartottak csendes perceket, és meghallgattak egy énekes imádságot a kaposvári egyházmegyei teremtésvédelmi referens Rangits családtól; továbbá Zlinszky János felolvasott Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájából. Khaled A. László, a metodista egyház szuperintendense egyháza szociális hitvallását imádkozta el.  

Bánlaki Zsanett, a Caritas in Veritate Bizottság irodavezetője tájékoztatása szerint több mint ötszázan kapcsolódtak a kezdeményezéshez.

Fotó, illusztráció: COP28; MKPK Caritas in Veritate Bizottsága; Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria