A lengyel katolikus egyház jelentést adott ki a kiskorúak elleni visszaélésekről

Kitekintő – 2019. március 25., hétfő | 12:15

A lengyel katolikus egyház március 14-én sajtókonferencia keretében tette közzé első átfogó jelentését a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről – számolt be több katolikus médiumhoz hasonlóan a Cath.ch svájci katolikus hírportál is.

Az összesítés alapján 1990-től napjainkig, vagyis az elmúlt 28 évben 382 pap és szerzetes 625 fiatalt bántalmazott, akik közül 345 tizenöt év alatti gyermek. „Tudjuk, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa” – jelentette ki Adam Zak jezsuita pap, a püspöki konferencia által megbízott gyermekvédelemmel foglalkozó csoport koordinátora.

A lengyel katolikus egyház 2000-ben szembesült a szexuális visszaélések tényével, melyet sokáig egyes papok személyes deviáns problémájának, vagyis elszigetelt jelenségnek tartottak, s mindmáig nem rendelkeztek olyan átfogó számadatokkal, melyek a tettek nagyságrendjét mutatták volna.

Wojciech Polak, Gniezno érseke és Lengyelország prímása fájdalmát, szégyenkezését, valamint bűnbánatát fejezte ki. Véleménye szerint olyan megrázkódtatásról van szó, mely az egész egyházi közösséget megsebezte. A nyilvánosságra hozott statisztika szerint az áldozatok 58 százaléka fiú, 42 százaléka lány. A 362 megindított kánonjogi per háromnegyede már lezárult. A bűntettet bizonyítottan elkövetők 25 százalékát kizárták a klerikusi állapotból, a jogosan vádolt papok 40 százalékát vagy felfüggesztették a szolgálatvégzés alól, vagy eltiltották a gyermekekkel való foglalkozástól. A meggyanúsítottak 10 százaléka tisztázta magát.

Az esetek 42 százalékában maguk az áldozatok leplezték le zaklatójukat. A családtagok feljelentése az ügyek 21 százalékát teszi ki, a hatóságok jelzése az esetek 6 százalékára vonatkozik, a média révén a tettek 5 százaléka került napvilágra. A közzétett adatok az ország minden egyházmegyéjének és szerzetesközösségének kiküldött kérdőívre adott válaszok összegzéséből származnak. A felmérést a püspöki kar gyermekvédelemmel foglalkozó bizottsága végezte el.

Az 1990 előtti időszakra vonatkozó dokumentáció erősen hiányos. Adam Zak magyarázata szerint azért, mert az egyházmegyék a minél kevesebb „kényes dokumentum” megőrzésében voltak érdekeltek, hiszen tartottak attól, hogy a kommunista rezsim az Egyház ellen használja fel azokat.

A 38,4 millió lengyel állampolgárból 33 millió katolikus. Az ország püspöki konferenciája, mely az egyik legnagyobb a világon, 157 prelátust számlál tagjai között.

Fordította: Hantos-Varga Márta/Kaposvári Egyházmegye

Forrás: Cath.ch

Fotó: CNS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria