A pápa részvéttávirata: Luca Attanasio kongói nagykövet a testvériség és szolidaritás embere volt

Ferenc pápa – 2021. február 25., csütörtök | 12:43

Amint arról hírt adtunk, február 22-én a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Goma városában fegyveres terrortámadás áldozata lett Luca Attanasio kinshasai olasz nagykövet és kísérete. Ferenc pápa részvéttáviratában fájdalmának ad hangot, és méltatja a meggyilkolt diplomatát.

Ferenc pápa Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek címezte részvéttáviratát, hiszen a mindenkori államfő nevezi ki országa nagyköveteit. A Szentatya fájdalommal értesült a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett „tragikus támadásáról”, amelyben Luca Attanasio olasz nagykövet, Vittorio Iacovacci csendőr és kongói sofőrjük, Mustapha Milambo életüket vesztették. A pápa őszinte részvétét nyilvánítja az elhunytak családjának, a diplomáciai szolgálat és az olasz csendőrség tagjainak.

Luca Attanasio önfeláldozóan teremtett testvéri kapcsolatokat, a békés és harmonikus kapcsolatok helyreállítását szolgálta az afrikai országban. Megőrizzük a nagykövet példamutató emberi és keresztény tanúságtételét. De őrizzük a fiatal, családalapítás előtt álló csendőrtiszt tanúságtételét is, aki felkészülten, odaadással végezte szolgálatát – fogalmaz részvéttáviratában Ferenc pápa. Amint írja, imádkozik az olasz nemzet e nemes fiainak örök nyugalmáért, s közben arra buzdít, hogy bízzunk Isten gondviselésében, mert

Isten kezében sohasem vész el a jó cselekedet, főként ha azt szenvedés és áldozat is megerősíti.

A részvéttávirat végén a Szentatya apostoli áldását adja Sergio Mattarella államelnöknek, az áldozatok hozzátartozóinak és munkatársainak, valamint mindazoknak, akik az elhunytakat gyászolják.

* * *

A merénylet háttere egyelőre ismeretlen. A 43 éves Luca Attanasio kinshasai olasz nagykövet, a 30 éves Vittorio Iacovacci csendőr és kongói sofőrjük, Mustapha Milambo február 22-én diplomáciai küldetésben, az ENSZ Élelmezésügyi Programjának szolgálatában jártak a Kongói Demokratikus Köztársaság súlyos konfliktusoktól sújtott északkeleti részén, ahol gyakoriak a rajtaütésszerű támadások, melyeket jórészt helyi vagy külföldi milíciák, fegyveres szervezetek hajtanak végre.

Az olasz nagykövet elleni merénylet körülményeinek felderítését a kinshasai kormány a helyszínre érkezett olasz vizsgálóbizottság tagjaival együtt végzi. Az első eredmények alapján a szomszédos országból, Ruandából a kongói térségbe behatoló fegyveres csoport tagjaira gyanakodnak, de annak a lehetőségét sem zárják ki, hogy más terroristák csalták kelepcébe a nagykövet gépkocsiját. A ruandai milíciák – a hutu lázadókhoz hasonlóan – tagadják a gyilkosságban való bárminemű részvételüket.

A merénylet világszerte hatalmas felháborodást keltett, hiszen egy nagykövet meggyilkolása egyúttal támadás az általa képviselt ország ellen is. A hírről értesülve Olaszországban félárbócra eresztették a nemzeti lobogót. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányához eljuttatott közleményében a merénylet azonnali kivizsgálását követeli, és azon óhajának ad hangot, hogy mihamarabb teremtsék meg a békét és a biztonságot az ott élők számára. Sergio Mattarella államelnök „vad és értelmetlen erőszaknak” nevezte a merényletet, melynek során a nagykövet szolgálata teljesítése közben hunyt el.

A 43 éves, háromgyermekes, lombardiai származású családapáról a milánói egyházmegye főpásztora, Mario Delpini érsek így nyilatkozott: „Egy nagyon jó embert öltek meg, egy rátermett diplomatát, egy fiatal, tettre kész embert egy csendőrrel és a sofőrükkel együtt. Luca Attanasio diplomáciai szolgálatára a szolidaritás egyik formájaként tekintett.”

A Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika középső részén fekszik; területe 2 millió 340 ezer négyzetkilométer kiterjedésű; lakossága 105 millió fő. A népesség 95 százaléka keresztény, ebből 56 százalék katolikus, 39 százalék protestáns. Az ország hivatalos nyelve a francia – Franciaország mellett itt beszélik a világon a legtöbben ezt a nyelvet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria