A Sant’Egidio közösség tagja az antiszemitizmus elleni olasz nemzeti megbízott

Kitekintő – 2020. január 24., péntek | 9:02

Az antiszemitizmus elleni politikai és társadalmi fellépés előmozdítása lesz a feladata Milena Santerininek, akinek kinevezését január 15-én jelentette be Giuseppe Conte kormányfő Twitter-bejegyzésben.

A hivatalos elnevezés szerint „antiszemitizmus elleni nemzeti koordinátor” január 17-én kezdte meg munkáját.

A 66 éves Milena Santerini a milánói Sacro Cuore Katolikus Egyetem tanára, a milánói Soá Alapítvány alelnöke, a római Soá Múzeum vezetőségi tanácsának tagja, valamint részt vesz az olaszországi zsidó dokumentációs központ munkájában is. 1971 óta a Sant’Egidio közösség tagja, 2013 és 2018 között olasz parlamenti képviselő volt a Mario Monti volt kormányfőhöz közeli kereszténydemokrata Scelta Civica párt színeiben.

Milena Santerini közösségi oldalán úgy reagált: a január 27-i emlékezet napján (az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján) „ne felejtsük, meddig tud eljutni a gyűlölet, mely ellen mindannyiunknak küzdeni kell”.

Tavaly októberben a holokauszt-túlélő Liliana Segre javasolta egy antiszemitizmus- és gyűlöletellenes parlamenti bizottság felállítását. A 89 éves, örökös szenátor Segre ezt azzal indokolta, hogy személyét is folyamatos antiszemita támadások érték több szélsőséges szervezet részéről, valamint közösségi bejegyzésekben is. A Segre-bizottságot a parlament megszavazta, de a jobboldali koalíció pártjai, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) tartózkodott. Liliana Segre később napi 24 órás testőri őrizetet kapott.

Forrás: MTI

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria