A világosság üzenete – Új épületszinttel bővült a budapesti Reménység iskola

Hazai – 2019. június 6., csütörtök | 18:34

Befejeződött a budapest-kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola épületbővítése. Ebből az alkalomból Gyetván Gábor plébános-kanonok, az EKIF főigazgatója június 6-án hálaadó szentmisét mutatott be a kispesti Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, majd megáldotta az új épületszintet.

Az elmúlt két évben megújult a fővárosi Reménység iskola környezete, belső felújítás is zajlott, s a következő szakaszban új épületszinttel bővült az intézmény. A munkálatok befejeztével hálaadó szentmisét tartottak a kispesti Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, melyen jelen voltak az iskola tanárai, diákjai és a felújításban részt vevő vezető szakemberek.

Gyetván Gábor, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia kanonok-plébánosa, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) főigazgatója, a szentmise főcelebránsa a mise elején elmondta, sok nehézségen kellett úrrá lenni e két év alatt, de az Úr kegyelmének hála „mostanra elértünk valamit, van mit ünnepelni”. Igaz, hogy az iskolában most a tornaterem korszerűsítése kezdődött meg, de akinek van háza, az tudja, „azon mindig van mit igazítani”. Gyetván Gábor reméli, hogy az új épületszint termeit a diákok hamar „belakják”.

Az EKIF főigazgatója homíliájában arról beszélt, hogy a megújulásra szánt százmillió forintot jó célra költötték el, befektették a jövőbe: a diákoknak készült az új épületszint, s a belső felújítást is az ő érdekükben kezdeményezték.

Érdemes az oktatásra költeni, hiszen a tudás az, amit nem vehet el senki, s a jövő attól függ, hogy mi van az új generációk fejében – fogalmazott Gyetván Gábor. – Krisztus tanítványokat gyűjtött maga köré, és azzal küldte őket a világba, hogy a tanítását (a tudást) adják tovább – tette hozzá, majd a diákokhoz szólt: „Az evangéliumban azt olvassuk, »ahol a kincsed, ott a szíved is«, s a mi szívünkben ott vagytok ti is. Ennél gazdagabbak soha sem lehetnénk!”

A szentmise után Géczy Árpád, a Reménység Katolikus Általános Iskola igazgatója is a tudásról beszélt, amelynek jele a fény. „Iskolánk megújulása mintegy jelképe a világosság üzenetének; a komor, sötét, régi épületbelső már a múlté, a világos, letisztult, elegáns tér és az új épületrész mind erről a történelmi léptékű változásról tanúskodik.”

Az igazgató azt is elmondta, hogy küzdelmes volt az elmúlt két év, az iskola zavartalan működésének biztosítása és egyszersmind az építkezés lebonyolítása sok esetben váratlan feladatokkal, olykor súlyos nehézségekkel terhelte meg a vezetőket, a tanárokat, a diákokat. Géczy Árpád megköszönte a türelmet a tanulóknak, a tanulók szüleinek, a tanároknak; a megújulás lehetővé tételéért köszönetet mondott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, személy szerint Erdő Péter bíboros-prímásnak és Süllei László helynöknek, az EKIF-nek mint fenntartónak, személy szerint Gyetván Gábor főigazgatónak és Oláh Gáborné főigazgató-helyettesnek, s külön a munkálatokat végző szakembereknek: a tervezőmérnöknek, a projekt kivitelezőinek, a beruházónak, a beruházás ellenőreinek, az építésvezetőknek, s nem utolsósorban Kispest önkormányzatának.

A szentmisét követően a Reménység iskola új épületrészében folytatódott az ünneplés. A tantestület megköszönte Géczy Árpád igazgatónak, hogy a „hátán vitte” a két éven át tartó munkát. A kivitelező képviseletében Vantal István ügyvezető számolt be az építkezés részleteiről, nehézségeiről és szépségeiről. Mint mondta, Kispest legrégebbi iskolaépületének százéves tetőszerkezetét kellett megbontani, s a bontásából megőrizték a korabeli vaspántokat, ezekből Vajda László és ifj. Vajda László kovácsmesterek keresztet alkottak, amelyet az ügyvezető Gyetván Gábornak és Géczy Árpádnak adott át.

Vantal István és Géczy Árpád meghatottan emlékeztek a küzdelmes s végül győzedelmes napokra, többek közt a 2018-ban a tanév kezdetét megelőzően bekövetkezett hatalmas vihar utáni összefogásra, gyors helyreállításra, majd a zavartalan tanévkezdésre.

Az öt tantermet (köztük egy felszerelt informatikai termet) magában foglaló emeleten Gyetván Gábor plébános-kanonok áldotta meg az új helyiségeket.

A Reménység Katolikus Általános Iskola történetéről ITT olvashatnak.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria