Afrika is ünnepli II. János Pál szentté avatását

Kitekintő – 2014. április 27., vasárnap | 18:56

Elefántcsontparton a lengyel pápa a lakosság szívében él. A szentté avatás alkalmából imacsoportokat hoztak létre, melyek imavirrasztásokat szerveztek a vasárnapi szertartás sikeréért – nyilatkozta Hippolyte Mel, az abidzsáni szeminárium elöljárója.

Ünnepi hangulat uralkodik a plébániákon. Az országos katolikus rádió élőben közvetített a vatikáni szertartásról.

A gaboni fővárost is nagy lelkesedés jellemzi. A főegyházmegye 250 fős küldöttséggel képviselteti magát a vatikáni szertartáson. A keresztények hatalmas örömmel fogadták II. János Pál szentté avatásának hírét. Országszerte hálaadó szertartásokat tartanak, hogy megemlékezzenek erről a fontos eseményről – tájékoztatott a Libreville-i érsekség. Ma is él a gaboni hívek lelkében a lengyel pápa buzdítása, amelyet az afrikai országban tett látogatásakor mondott: „Gabon egyháza, kelj fel és járj!”, amely papi hivatások százainak születését eredményezte. Prófétai felhívás volt. Ma papok és szerzetesek egész nemzedékét hívják II. János Pál „fiainak” és a szent pápa által szorgalmazott ökumenizmus megszilárdult valósággá vált” – nyilatkozta a Misna hírügynökségnek egy helyi forrás.

„Kamerunban 1995 szeptemberében tett látogatása során II. János Pál Yaoundéban írta alá és adta át az afrikai egyháznak az Ecclesia in Africa kezdetű első poszt-szinodális apostoli buzdítását. Húsz év távlatában is áldás az ország számára, ezért látogatása élő emlék – hangsúlyozta P. Joseph Ndoum, a doualai főegyházmegye kancellárja. Apostoli útjának köszönhetően sokaknak megújult a hite.

Közép-Afrikában is a szentté avatás állt a hétvégi szertartások középpontjában. A bangui székesegyházban és számos egyházmegyében papokat szenteltek. Az egy éve súlyos politikai-katonai válságba sodródott országban imádkoztak a szent pápákért. Egy küldöttség az ország képviseletében Rómába érkezett. „Élénk emlék a közép-afrikaiak számára II. János Pál gesztusa: közel harminc éve az országba érkezve letérdelt, és megcsókolta a földet. Erős gesztus és áldás volt ez. A szentté avatás is legyen hasonló jel, hogy a béke visszatérjen az országba, amelyre nagyon nagy szükség van” – fogalmazott P. Cyriaque Gbate, a püspöki konferencia főtitkára.

Magyar Kurír