Aláírják a vatikáni megállapodás módosítását

Hazai – 2013. október 21., hétfő | 8:37

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes október 21-én ünnepélyesen aláírja a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti korábbi megállapodás módosítására vonatkozó okmányokat.

Erdő Péter bíboros csaknem egy évvel ezelőtt, a szentszéki-magyar ad hoc vegyes bizottság budapesti ülése után a következőket mondta: a törvények változása következtében az egyezményekben is meg kell tartani azokat a garanciákat, amelyeket a rendszerváltozás óta adtak. A bíboros kiemelte, hogy az állami és az egyházi fenntartású intézményeket egyenlően kell finanszírozni.

Semjén Zsolt szeptember 23-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: a Szentszék nagyra értékelte az 1997-ben aláírt magyar-vatikáni szerződés részleges módosításáról született magyar kormánydöntést.

A miniszterelnök-helyettes szerint a módosítások értelmében biztosítják az egyenlő finanszírozást a megváltozott jogi körülmények között, valamint a katolikus felsőoktatás megfelelő finanszírozását. A módosítás kitér a hitoktatás megfelelő pénzügyi fedezetére a csoportlétszámoktól a hitoktatók díjazásáig. Felidézte: azért kellett áttekinteni a vatikáni megállapodást, mert új alkotmány és egyházi törvény született, teljesen átalakult a közoktatás rendszere, és mások az adótörvények. A kormányfő tavaly júniusban hatalmazta fel a kabinet képviselőit a szerződés módosításának előkészítésére.

MTI/Magyar Kurír