Állandó diakónusjelöltek admissziója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében

Hazai – 2014. január 19., vasárnap | 0:45

2014. január 18-án, a Budapest-Angyalföldi Szent Mihály Plébániatemplomban került sor az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye három állandó diakónusjelöltjének admissziójára.

Erdő Péter bíboros megbízásából Kovács Zoltán irodaigazgató, helyi plébános vezette a szombat este fél hétkor kezdődött ünnepi szentmisét és admissziót. Az egyház hagyománya szerint ünnepélyesen be kell mutatni a jelölteket Isten népének, ezzel kifejezik, hogy szándékuk komoly, és kérik a főpásztortól a diakónussá szentelést.
A jelöltek a szolgálatra kaptak meghívást, és erre mondanak igent a mai szentmisében. A későbbi szentelésben ehhez kapják Isten bőséges kegyelmét – hangsúlyozta Kovács Zoltán prédikációjában. A szolgálat lelkületének kialakításában a Szentírás „haszontalan szolgák vagyunk” gondolatát, valamint a meghívást elfogadó Szent Szűz képét – „Íme az Úrnak szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint” – állította példaként a jelöltek elé az irodaigazgató.
A szentbeszédet követő admisszió szertartásában Lovász Péter, Szoyka Árpád és Kuzmányi István jelöltek – válaszolva a feltett kérdésekre – kifejezték szándékukat és akaratukat Isten és hívő népének szolgálatára.

Az ünnepi szentmisén jelen volt Füzes Ádám atya, a főegyházmegye állandó diákonátusért felelős referense és Nagy Károly, a jelöltek spirituálisa, valamint az egyházmegye négy állandó diakónusa: Lindmayer Ferenc, Tomkó László, Dudás Zoltán, Udvardy István.

A jelöltek állandó diákonussá szentelésére előreláthatólag 2014. június 14-én, szombaton az esztergomi bazilikában kerül sor.

Fotó: Zuggó Zsolt

Magyar Kurír
(ki)