Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! – Herzan Ferenc bíboros személyes használati tárgyai

Kultúra – 2020. május 25., hétfő | 9:51

Mivel a jelen helyzetben nincs lehetőség könyvtáraink személyes felkeresésére, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont munkatársai a szombathelyi egyházmegyei könyvtár érdekességeiből, látnivalóiból válogatnak. Tizenkét héten keresztül egy-egy kincset ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, mely tükrözi e gyűjtemény sokszínűségét, gazdagságát.

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár különgyűjteménye Szombathely második püspökének, Herzan Ferencnek (1735–1804) nagy értékű, 5196 kötetet tartalmazó könyvtára.

Az európai műveltségű, széles látókörű diplomata-főpap a római egyetemen ismerkedett meg és kötött barátságot Szily Jánossal. 1779-ben Mária Terézia kérésére VI. Piusz pápa kinevezte bíborosnak, a következő évtől pedig már az egész Habsburg Birodalom ügyeit képviselte Rómában. Egy szép palotában, a Palazzo Cesariniben élt, ahol gyönyörű festményekkel, bútorokkal, könyvekkel vette körül magát. A bíborosok közül elsőként hagyta el Rómát a francia forradalom fenyegetése miatt. Egykori iskolatársa meghívására érkezett Szombathelyre. Szily püspök halála után VII. Piusz pápa kinevezte a Szombathelyi Egyházmegye második püspökének, mely tisztséget 1804-ig, haláláig töltötte be. Az örökösök szerették volna megszerezni nagy értékű könyvtárát, de I. Ferenc döntése értelmében a püspöki bibliotéka Szombathelyen maradt.

A Boldog Brenner János Kollégium második emeletén elhelyezett gyűjteményben a kötetek mellett megtekinthetők a bíboros személyes használati tárgyai: kalapja, miseruhája, úti cibóriuma (áldozáshoz használt ostya őrzésére szolgáló, kehely formájú eszköz) és egy szentolajtartó hordócska, Herzan Ferenc bíborosi címerével díszítve. A könyvtárban helyet kaptak a főpásztor ágyának baldachintartói, valamint püspökbottartója is. A püspök polihisztor gyűjtő volt, szerette az érdekes, értékes, ritka könyveket, tárgyakat. A tárlatvezetés alkalmával e ritkaságok világába is betekintést nyerhet a látogató.

Forrás és fotó: Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont; Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria