Alszerpapszentelés Miskolcon

Hazai – 2015. február 25., szerda | 12:40

Február 22-én, nagyböjt első vasárnapján a miskolci püspöki székesegyházban Orosz Atanáz püspök kiszolgáltatta az alszerpapi rendet (szubdiakonátus) a Miskolc-Belvárosi Görög Katolikus Egyházközség kispapjának, Salai Szabolcsnak – tájékoztat a Miskolci Apostoli Exarchátus.

Salai Szabolcs az Eichstätti Katolikus Egyetem Hittudományi Karán folytatja teológiai tanulmányait. A vasárnapi ünnepi Szent Liturgián már alszerpapi rendjének megfelelően szolgált. Ez az egyházi rend szentségének alsó fokozata, a nagyobb rendbe való lépésére, diakónussá szentelésére még legalább egy évet várnia kell.

* * *

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Azóta számos európai országban – Magyarországon 1993 óta – ez a nap a bűncselekmények áldozatainak napja. A vasárnapi Szent Liturgiát az üldözöttekért és a bűncselekmények áldozataiért ajánlották fel.

Orosz Atanáz püspök beszédében a súlyos és brutális bűntettek áldozatai mellett emlékeztetett a hétköznapjainkban látens módon jelen lévő áldozatokra is: az abortusz következtében meg nem született csecsemőkre; a családjuk körében némán szenvedő, félelemben élő, szorongó áldozatokra; valamint az üldözött keresztényekre.

Fotó: Miskolci Apostoli Exarchátus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria