Angol nyelvű esszéversenyt hirdettek Közép- és Kelet-Európa mai vallásáról és kultúrájáról

Kultúra – 2021. május 7., péntek | 14:10

Strange Voices from the Heartland címmel angol nyelvű esszéversenyt hirdetett négy felsőoktatási intézmény, köztük a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola. A közép- és kelet-európai vallásról és kultúráról várnak pályamunkákat, angol nyelven.

A pályázat kiírói – az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem (Róma), a Károly Egyetem (Prága), a Stefan Wyszyński Bíboros Egyetem (Varsó) és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (Budapest) – olyan esszéket várnak, melyek a közép- és kelet-európai régió posztkommunista országainak mai kulturális életében megjelenő bármely vallási témával vagy bármilyen vallási gondolattal, attitűddel vagy kezdeményezéssel foglalkoznak.

A téma lehet hagyományos vagy modern, egyéni vagy kollektív, a vallást kedvező vagy kedvezőtlen fényben feltüntető, szerepelhet filmekben, irodalmi művekben, képzőművészetben, zenében, színházban, rádióban vagy televízióban, nemzeti sajtóban, internetes tartalmakban vagy a polgári és a mindennapi élet különféle jelenségeiben. Ennek megfelelően a vallás és a kortárs kultúra, mint a verseny témái, meglehetősen tágan értendők.

Csak az alábbi listában szereplő egy vagy több ország kultúrájával foglalkozó esszéket fogadnak el: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

A pályázók életkorának alsó határa 18 év. Egyéni pályázókat és társszerzőket is várnak, de szerzőnként csak egy pályaművet fogadnak el. Pályázatot benyújtani csak angol nyelven lehet.

Az első három helyezett pénzjutalomban részesül:
1. díj: 2500 euró, 
2. díj: 2000 euró,
3. díj: 1500 euró.

Beküldési határidő: 2021. július 18.

További információk: https://www.strangevoices.org

Az esszék feltölthetők: https://www.strangevoices.org/upload

Forrás: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Fotó: strangevoices.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria