Angol püspökök nyilatkozata a szexuális visszaélésekről

Kitekintő – 2010. április 23., péntek | 15:10

Anglia és Wales katolikus püspökei bocsánatot kértek az egyházban elkövetett szexuális visszaélések áldozataitól.

A néhány pap és szerzetes által elkövetett bűntettek botrányosak és súlyos vétségek Isten ellen – áll a csütörtökön közzétett nyilatkozatban. Elismerjük a püspökök és az egyházi vezetés által elkövetett hibákat ezeknek az eseteknek a kezelésével kapcsolatban. Most itt az idő, hogy bocsánatot kérjünk – írják a püspökök. Arra kérik a hívőket, hogy május négy péntekjén különösen is imádkozzanak az áldozatokért és a pápáért, akinek „bölcs és bátor vezetésére az egyháznak ma nagy szüksége van".

A brit püspökök bocsánatkérése váratlan volt. Angliában és Walesben a katolikus egyház már tíz évvel ezelőtt foglalkozott a témával, vizsgálatokat rendelt el, s világos gyermekvédelmi irányelveket fektetett le, amelyeket azóta is következetesen betartanak. Az egyház vezetése azonban eddig hivatalosan nem kért bocsánatot. A nyilatkozat angol nyelven itt olvasható.

*

A Szentatya újabb ír püspök lemondását fogadta el csütörtökön. Jim Moriarty, Kildare és Leighlin volt püspöke reményét fejezte ki, hogy lemondásával megköveti az áldozatokat, és ez hozzájárul egy jobb jövő építéséhez. Ez a harmadik lemondás ír püspökök részéről az utóbbi öt hónapban. Eddig Donal Murray (Limerick) és John Magee (Cloyne) távozott hivatalából.

Bár Moriartyt közvetlenül nem érte bírálat, ő maga úgy érzi: a Dublini Főegyházmegye segédpüspökeként (1991–2002) fel kellett volna lépnie az ügyeket kezelő gyakorlat ellen. Ezért nyújtotta be lemondását még tavaly decemberben. Moriarty újra bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól. „Beszéljünk világosan: hibáink kárt tettek az emberek hitében, és gyengítették tanúságtételünk erejét" – fogalmazott a püspök. Seán Brady bíboros, Írország prímása tudomásul vette a püspök távozását, elismerően szólt „nagy lelkipásztori bölcsességéről és tapasztalatáról", minden jót kívánt neki, és imáiról biztosította őt.

*

Roger Vangheluwe 73 éves brugge-i püspök is benyújtotta lemondását, közölte a Belga Püspöki Konferencia szerdán. Vangheluwe 1984 óta áll az egyházmegye élén. A konferencia pénteken tart sajtótájékoztatót az ügyben.

Magyar Kurír