Argentin rabbikkal találkozott Ferenc pápa

Kitekintő – 2014. január 17., péntek | 12:42

Argentin zsidó vezetők csoportja érkezett a Vatikánba ezen a héten, hogy Ferenc pápával közösen ünnepeljék a zsidó-keresztény párbeszéd napját, melyet számos európai országban január 17-én tartanak.

Ez az ünnepnap először Olaszországban jelent meg 1990-ben azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a keresztény hit zsidó gyökereiről és megünnepeljék a zsidókkal folytatott párbeszédet, mely a II. Vatikáni Zsinat idején indult el. Az emléknap célja továbbá, hogy erősítse a két vallás közti párbeszédet és további tettekre ösztönözzön.

Az Abraham Skorka rabbi vezetésével érkezett küldöttséget csütörtökön fogadta a Szentatya, együtt ebédeltek a Szent Márta-házban. Skorka rabbi Bergoglio bíboros közeli munkatársa volt Buenos Airesben. A mostani látogatás alkalmával a Pápai Gergely Egyetemen tartott előadást a katolikus-zsidó párbeszéd elmúlt 50 évéről, különös hangsúlyt helyezve a latin-amerikai helyzetre.

Vajon hogyan segítheti a pápa és a rabbi közeli barátsága a katolikusok és zsidók közötti kapcsolat további szélesítését a világ különböző részein? – a Vatikáni Rádió angol nyelvű adásában Norbert Hofmann szalézi szerzetes, a zsidókkal való vallási kapcsolatokért felelős vatikáni bizottság tagja válaszolt a kérdésre.

Hofmann atya elmondta, hogy a zsidó-keresztény párbeszéd napját Olaszország mellett Lengyelországban, Ausztriában és Hollandiában is megtartják. Idén a pápa és az argentin küldöttség találkozása külön is okot ad a két vallás közti kapcsolat ünneplésére.

Norbert Hofmann hangsúlyozta: nagyon mély barátság köti össze Skorka rabbit és Ferenc pápát. Korábban, még Buenos Airesben könyvet is adtak ki közösen. Ez a barátság nemcsak Argentínában és Latin-Amerikában, hanem az egész világon ösztönzi a két vallás közti párbeszédet.

Ferenc pápa májusi izraeli, jordániai és palesztinai látogatására utalva Hofmann atya emlékeztetett arra, hogy a zsidó hagyomány szerint ha valaki háromszor megismétel egy cselekedetet, az a cselekedet erősen beépül a hagyományba. VI. Pál pápa zarándokolt el először a Szentföldre, ez a most következő a harmadik hivatalos pápai látogatás lesz, tehát különösen nagy jelentősége van. A zsidó emberek nagy örömmel várják Ferenc pápát.

A pápa egyéniségére utalva Norbert Hofmann hozzátette: biztosak lehetünk benne, hogy Ferenc pápa jelentős gesztusokat tesz majd útja során.

Vatikáni Rádió (ENG)/Magyar Kurír
(bh)