Átadták a megújult Bibliamúzeumot Budapesten

Kultúra – 2017. január 21., szombat | 18:31

Január 19-én Budapesten, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének épületében átadták a Szentírás világát bemutató, 200 millió forintból megújult és kibővített Bibliamúzeumot.

A Biblia ismerete nélkül nem csupán keresztény közösségek nem lennének, hanem európai és magyar kultúra sem – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrás minisztere. A tárcavezető kiemelte: ahhoz, hogy az európai és magyar kultúra e forrása ne apadhasson el, nem csupán betűre, hanem lélekre, szellemre és az olvasás élményét egymással megosztó emberekre, közösségre is szükség van, és ezt segíti a Bibliamúzeum is.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta, a Szentírás nem régi, nem elavult, hanem a legmodernebb könyv, Isten élő igéje és üzenete, amely a mi valóságunkban játszódik. A református püspök szerint a megújult Bibliamúzeum megnyitásával az egyházkerület méltó emléket állít a reformáció 500. évfordulójának.

A Ráday utcában található, Közép-Európában egyedülálló múzeum korábbi formájában 23 évig működött az egyházkerület budapesti székházában. A 2011-es bezárás óta kibővítették, a romos pincét és a kazánhelyiséget korszerű kiállítótérré építették át. A megújult múzeum mintegy 300 négyzetméteren várja a Biblia iránt érdeklődő közönséget. A felújítási munkálatokat az egyházkerület finanszírozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A kiállítási tárgyak között szerepelnek régészeti elemek Izraelből, a Szépművészeti Múzeum és a Budapest Történeti Múzeum anyagából, valamint Berlinből is.

A 21. század igényeihez igazodó, jelenleg ingyenesen megtekinthető interaktív tárlat a teremtéstörténettől kezdve az Újszövetségen keresztül vezet el az első keresztény közösségek megalakulásáig, a különböző állomások érzékeltetik azt a kortörténeti hátteret, amelyben a Biblia szereplői éltek. A látogatók egyebek mellett saját kezűleg építhetik fel Noé bárkáját, maketten ismerhetik meg Heródes templomát, a Szentíráshoz kapcsolódó kvízkérdéseket válaszolhatnak meg, valamint filmen nézhetik meg egy Jézus korabeli hajó feltárásának történetét is.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria