Átadták a tarjánpusztai Szent Benedek Vendégházat

Megszentelt élet – 2012. július 11., szerda | 14:13

A Pannonhalmi Területi Apátságsághoz tartozó Szent Benedek Lelkészség, Tarjánpuszta plébániája szép vendégházzal lett gazdagabb. Várszegi Asztrik főapát július 8-án, vasárnap áldotta meg a kápolnával egybeépített Szent Benedek Vendégházat.

A vendégházat a tarjánpusztai kápolnával egybeépített épület azon szárnyából alakították ki, amely 1870-ben épült kápolnás tiszti lakként. A kápolna mellett lakott a plébános és a gazdatiszt. Amikor a bencés rend birtokait feloszlatták, az épületegyüttes egy része a bencéseké maradt, másik része tanácsi kezelésbe került.

Az épület sok éven át szolgálta Tarjánpuszta kis lélekszámú közösségét; generációk életében vált meghatározó helyszínné. Az épületegyüttes egyik végében volt – és van ma is – a templom, másik végében volt az iskola, majd ide költözött az óvoda is. E két létesítmény között laktak és dolgoztak azok a személyek, akik a fiatalok útját igyekeztek egyengetni a hit és az Egyház tanítása, illetve az iskolai tantárgyak révén.

A mindenkori plébánosok, az ott élő nővérek több-kevesebb sikerrel az elmúlt rendszerben is képesek voltak megtartani ezt a helyet. Az iskola és az óvoda megszűnt, ám az itt szolgáló lelkipásztorok vezetésével megújult a templomkülső; az épület új cserépfedést kapott, kerítés épült, intenzív gondozás alá került a kert.

E munkálatokkal egy időben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a lakó nélkül maradó, nagyon rossz állapotban lévő épületrésznek valamilyen funkciót kellene találni, hogy egy esetleges pályázati lehetőség révén megújulhasson a közel 3 hektáros terület és az épület. Az egyházközség elképzeléseket fogalmazott meg, s a turisztikai pályázatot végül siker koronázta.

Így lett a lepusztult épületrészből uniós, állami és főapátsági támogatással kilenc, fürdőszobás szobából, közös konyhából és étkezőből álló vendégház, ahol az aktív pihenést, kirándulást, családi összejöveteleket választók mind megtalálhatják számításukat – fogalmaz beszámolójában Kálmán Józsefné képviselőtestületi elnök.

Információ: Nagy Lajos diakónus; nl@osb.hu.

Pannonhalmi Főapátság/Magyar Kurír