Ateisták kísértése – Balás Béla püspök pünkösdi gondolatai

Hazai – 2010. május 23., vasárnap | 10:00

Pünkösd van. Ez a Szellem fesztiválja az anyagban, lélekjárás a testben, az ateisták kísértése, a világ egyetlen esélye a túlélésre. Nemcsak Csíksomlyó jeles napja, karizmatikusok élménye, hívők reménye, hanem üzenet mindnyájunknak.

Vigasztalannak hat világunk jó néhány gondja: etnikumok testvérisége, piacok igazsága, hazaszeretet és világra nyitottság, hithűség és korszerűség, etikaoktatás és türelmi zónák… Mintha igazolódnának Váci Mihály szavai: „Hiába verekszünk érte halálig: – ha a miénk is – a boldogságból hiányzik valami.”

Pünkösd mindezek közben hirdeti,
van más Vigasztalónk,
nem kell borba fojtani bánatunkat,
élhető a világ!

Feloldhatatlannak látszik nemzedékek ellentéte, a személyi jogok istenítése; ugyanakkor a közösség mentése vagy választásaink szabadsága és döntésünk szilárdsága ügyében:

pünkösd mégis tanúsítja:
a Bölcsesség velünk van mindennap,
akik ráfigyelnek, azok tegnap se tévedtek,
holnap se vétkeznek,
lehetséges a fejlődés!

Elérhetetlennek bizonyul a munkaerkölcs, ha a teljesítményből hiányzik a szeretet. Lehetetlen viszont szeretni az élet távlata nélkül, a jövő pedig védtelen a pisztolyok és paragrafusok párharcában. Tragikomikus lenne e helybenjárás, ördögi a körbenforgás, ha annak idején Jézus magunkra hagyott volna. Áldott legyen érte, hogy megtervezte műve folytatását.

Pünkösd ugyanis elvezet a teljes igazságra,
mert az ünnep mélyén Isten Szentlelke működik,
vele kezdődött értelmes világunk,
vele is érkezik céljához,
tehát biztos a jövőnk!

Balás Béla püspök