Ausztrál anglikán hívők kérése

Kitekintő – 2010. február 20., szombat | 10:16

David Robarts anglikán püspök jelentette be a Foward in Faith Australia csoport azon szándékát, miszerint szeretnének visszatérni a római katolikus egyházzal való teljes szeretetközösséghez.

„Szeretem anglikán hagyományaimat, és nem akarom elveszíteni azokat e döntéssel” nyilatkozta David Robarts püspök a sydneyi Daily Telegraph tudósítójának.

A  Foward in Faith Australia közösség tagjai kirekesztve érzik magukat az ausztrál anglikán egyházból, mivel az nem tudott olyan megyéspüspököt biztosítani számukra, aki képviselné konzervatív nézeteiket a homoszexualitás és a női püspökök kérdéseiben. Ennek következtében több mint kétszáz anglikán hívő egyhangúan kérte csatlakozását a katolikus egyházhoz az Anglicanorum Coetibus kezdetű apostoli konstitúció értelmében. Amíg létrehozzák az ausztráliai ordinariátust, a közösség tagjainak vezetését Peter Elliot, Melbourne segédpüspöke fogja ellátni. A cikk továbbá hangsúlyozza, hogy az apostoli konstitúció értelmezése szerint azoknak az anglikán hívőknek, akik kiábrándultak egyházuk liberális vezetéséből, megengedett, hogy teljes szeretetegységre lépjenek a Szentszékkel. Továbbra is használhatják imádságos könyveiket és liturgiájukat, és egy új ordinárius vezetése alá kerülnek.

Nyilatkozatában a püspök azt is elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy azoknak az anglikánoknak, akik nem fogadják el az azonos a szélesebb értelemben vett anglikán közösségbe, Robarts és hívei továbbra is anglikánoknak tartják magukat, mindig is hittek az anglikán értékekben, és nem áll szándékukban változtatni ezen. Mindezek ellenére háttérbe szorították őket olyan emberek, akik újításokat szeretnének bevezetni. „Örömmel fogadjuk Peter Elliotot, Melbourne segédpüspökét, mint az Ausztráliai Katolikus Püspöki Konferencia delegátusát, aki megvalósítja a személyi ordinariátus felállításának tervét” – fogalmazott David Robarts.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír