„Az árnyék völgyében járva…” – kiállítás a Római Magyar Akadémián

Kultúra – 2014. január 24., péntek | 9:51

Magyarország idén a Holokauszt 70. évfordulójára emlékezik. Az emlékév keretében, január 24-én 11 órakor kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémián.

Minden egyes Holokausztra való emlékezés mélyreható tapasztalat, egzisztenciális számvetés is, amelynek során szembesülünk érzéseinkkel és a társadalom jobbá tétele iránti elkötelezettségünkkel. Ez az a nagy örökség, amelyet hosszú évek során a közvetlen vagy közvetett szemtanúk tapasztalataira figyelve sajátíthattunk el, és amelyben az áldozatok embersége szemben áll a gyilkosok embertelenségével.

Még ha olykor lehetetlen is megjeleníteni a Holokauszt összetett és abszurd voltát, mégis a különböző kultúrákhoz tartozó művészek egész sora érzett indíttatást arra, hogy szembenézzen ezzel a témával mind ikonográfiai, mind pedig – szélesebb értemben véve – esztétikai síkon. Állíthatjuk, hogy az adott történelmi korszak ismerete óta a képzőművészet sem ugyanaz, mint előtte volt.

A Római Magyar Akadémia kiállítása azt tűzte ki célul, hogy bejárja az emlékezés útját olyan zsidó művészek, nők és férfiak műalkotásain keresztül, akik ezt a témát és tragikus történelmi eseményt alkotói útkeresésük alapmotívumává tették. Festők, fényképészek és szobrászok dolgoztak ki saját nyelvet nemcsak azért, hogy megszólaltassák az emlékeket, hanem hogy hangot adjanak a tanúságtételnek is, sajátjukká téve ezt a tapasztalatot mind egzisztenciális, mind pedig intellektuális szinten.

Fontos kiemelni, hogy az ebből származó eredmény teret enged a reménynek és az életnek, mint egyedülálló értéknek, termékennyé téve az árnyék és siralom völgyében megtett fájdalmas utat.

A kiállítás központi részét Simon Szabolcs és Papp Sebők István munkái alkotják. A többi kiállított mű Georges de Canino, Eva Fischer, Adriano Mordenti és Justin Peyser olasz zsidó művészektől származik.

A kiállítás kurátorai Németh Pál és Francesca Pietracci.

A kiállítás a Római Zsidó Közösség és a Touro University Rome védnökségével valósult meg,
Balatoni Mónika, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és prof. Giacomo Moscati, a Római Zsidó Közösség elnökhelyettese és nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsosa nyitják meg.

A kiállítás 2014. március 9-ig tekinthető meg a Római Magyar Akadémia földszinti galériájában. A belépés ingyenes, nyitvatartás: hétfő-péntek 10.00–19.30, szombat 10.00–12.30 és 13.30–19.30, vasárnap 10.00–12.30 és 13.30–18.00.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír